« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
MEDIJI

Snowden zaslužuje blažu kaznu

Američka vlada trebala bi dati Edwardu Snowdenu neku vrstu pomilovanja ili ostvariti nagodbu s obzirom na vrijednost njegovih otkrića o programu špijuniranja NSA

Mediji za Snowdena
Mediji za Snowdena (Arhiva)
Više o

Guardian

,

New York Times

,

amnestija

,

Edward Snowden

U svojem glavnom uvodniku, list kaže da Amerikanci sada bolje razumiju do kojih su razmjera praćeni njihovi telefonski pozivi i elektronska pošta te kako su skupljane informacije.

Otkriveni dokumenti zbog kojih je Snowden morati otići iz SAD-a upozorili su američku javnost, a i javnost u mnogim zemljama koje su američki saveznici, na razmjere špijuniranja NSA.

'S obzirom na ogromnu važnost informacija koje je otkrio i na kršenja prava kojima je bio izložen, Snowden zaslužuje bolje od života u stalnom egzilu, strahu i bijegu. On je možda počinio prekršaje da bi to otkrio, ali je svojoj zemlji učinio veliku uslugu. Vrijeme je da Sjedinjene Države ponude Snowdenu nagodbu ili neki oblik amnestije, što bi mu omogućilo da se vrati kući te suoči u najmanju ruku sa znatno blažom kaznom, u svjetlu njegove uloge zviždača', piše uredništvo New York Timesa.

The Guardian, britanski list koji je zajedno s The Washington Postom dobio Snowdenove dokumente, također je pozvao predsjednika Baracka Obamu da amnestira Snowdena, u svom uvodniku objavljenom u srijedu.

'Snowden je dao tajne informacije novinarima, iako je znao da će se suočiti s posljedicama. To je bio čin hrabrosti', dodaje uredništvo NYT-a.

U studenom Bijela kuća je odbila zahtjev za amnestijom za Snowdena i pozvala ga da se vrati u SAD kako bi se pojavio pred sudom.

Snowden koji živi u Rusiji s privremenim azilom, mogao bi dobiti najmanje 30 godina zatvora, ali izglednija mu je doživotna kazna, kaže Times.

'Kada netko otkrije da su vladini dužnosnici redovito i namjerno kršili zakon, toj osobi ne bi ista ta vlada trebala odlučivati o životu u zatvoru', dodaje list.

03.01.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh