« Knjiga
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
RECENZIJA KNJIGE

„Snježno sljepilo“ će vas oduševiti usred ljeta

Ragnar Jónasson se nije zafrkavao kad je krenuo pisati svoj serijal trilera „Mračni Island" koji je započeo upravo ovim romanom

Odličan naslov za ljetne dane
Odličan naslov za ljetne dane (Znanje)
Više o

Snježno sljepilo

,

Ragnar Jonasson

,

recenzija knjige

"Snježno sljepilo" je ona vrsta krimi romana koja će vas, skromno rečeno, oduševiti! Kao i sa svim islandskim krimićima s ovim jednako tako nećete pogriješiti. Ovaj roman je originalno napisan 2010. godine, a sada nam ga konačno u hrvatskom prijevodu donosi naklada Znanje. Da je islandska književnost izvanredna potvrđuju mnoge činjenice. Osim što je u toj zemlji poklanjanje knjiga vrlo uobičajena stvar, prosječni građanin kupi godišnje i do osam knjiga. Točno je to razlog zbog kojeg je islandska književnost tako uspješna. Roman „Snježno sljepilo" je još jedan dokaz za to.

Ari Thor glavni je lik romana koji u potrazi za sigurnošću odlučuje odseliti u provincijsko mjesto Siglufjörduru. Naime, iako je po struci teolog, završava policijsku akademiju u Reykjaviku gdje je živio sa svojom dugogodišnjom djevojkom Kristin. Nakon završetka akademije dobiva ponudu za posao u Siglufjörduru. Kristin se odlasku tamo žustro protivila upravo iz razloga što se radi o malenom mjestu koje je, tako rečeno, odsječeno od civilizacije. U zimskim danima gotovo je nemoguće doći tamo. Jedini način da se dođe tamo je stari planinski tunel, sve ostalo je zatrpano snijegom. Ari je svjesan da mu nije pametno odbiti ponudu jer su mnoge njegove kolege nezaposlene pošto u zemlji vlada ekonomska kriza. U konačnici Ari prihvaća ponudu i odlazi sam u Siglufjörduru. Tamo ga dočekuje policijski narednik Tomas koji ga uvjerava da se ne mora brinuti jer je mjesto potpuno mirno i ne događa se mnogo toga. Međutim, pokaže se da to nije potpuna istina.

Uskoro nakon njegova dolaska dogode se dvije tragedije gotovo u isto vrijeme. Umire poznati pisac i u dvorištu jedne obitelji pronalazi se polugola, mrtva žena u krvavom snijegu. Iako mu je sve novo, Arise odmah baca na posao. No, nije svjesan koje ga sve informacije čekaju o malom mjestu Siglufjörduru u kojem već tjednima snijeg nije prestao padati.

Ragnar Jónasson se nije zafrkavao kad je krenuo pisati svoj serijal trilera „Mračni Island" koji je započeo upravo ovim romanom. Uvukao je čitatelje u zasjenjene kuteve Islanda, intrigantne zemlje koja sve većem broju ljudi plijeni pažnju, što kao turističku destinaciju, što kao kulturološku senzaciju. Dok ne otputujete tamo ne propustite još jednu senzaciju, „Snježno sljepilo".

08.08.2018. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh