Snizite kolesterol jagodama
Sezona jagoda samo što nije došla, prve su već na tržnicama, pa ne oklijevajte nego počnite konzumirati dok ih ima
Talijanski znanstvenici s Universita Politecnica delle Marche (UNIVPM) i njihovi španjolski kolege sa sveučilišta u Sevilli, Granadi i Salamanci su svoje nalaze objavili u Journal of Nutritional Biochemistry.
Istraživanje je trajalo mjesec dana, a sudjelovala su 23 zdrava ispitanika.
Pokazalo se kako je svakodnevna konzumacija pola kilograma jagoda povezana sa snižavanjem koncentracije LDL kolesterola i triglicerida do 20%, dok glede koncentracije tzv. dobrog (HDL) kolesterola nisu zabilježene promjene.
Istraživači vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti djelovanjem antocijanina, pigmenta zaslužnog za boju jagoda.
Antocijanini spadaju u flavonoide, antioksidanse već povezane s pozitivnim utjecajem na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Novi komentar