« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
HMMMMM

Snizite kolesterol promjenom prehrane

Ukoliko vjerujete u sve priče o kolesterolu koje nam serviraju farmaceutske tvrtke, ovo bi vas moglo zanimati

Zašto svi imaju povišen kolesterol, iako jedu zdravo?
Više o

lijek kolesterol

,

povišeni kolesterol

,

dobar kolesterol

,

zablude

Discipliniranom prehranom bogatom orašastim plodovima, grahoricama i vlaknastim žitaricama mogu se postići bolji rezultati u snižavanju lošeg kolesterola nego dijetom sa smanjenim unosom masti iako se u oba slučaja radi o vegetarijanskoj prehrani, pokazalo je kanadsko istraživanje, prenosi Hina.

Zabilježen je toliki pad vrijednosti lošeg kolesterola tzv. LDL kolesterola da bi promjene u prehrani za mnoge mogle predstavljati alternativu uzimanju statina - lijekova za snižavanje kolesterola, zaključak je istraživanja koje je vodio tim sa Sveučilišta u Torontu.

"Nema dvojbi da su statini bitno pridonijeli kontroli kardiovaskularnih bolesti", kazao je voditelj istraživanja David Jenkins koji je sa svojim timom želio utvrditi koliko na smanjenje kolesterola utječe hrana koju se smatra najmoćnijom u snižavanju lošeg kolesterola bez istodobnog uzimanja statina.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of the American Medical Association u tri skupine podijeljeno je ukupno 350 osoba s visokim kolesterolom. Jedna je skupina šest mjeseci imala vegetarijansku prehranu temeljenu na smanjenju unosa masti, dok su druge dvije imale također vegetarijansku prehranu u kojoj su bili uključeni proizvodi poput mlijeka od soje, tofua, orašastih plodova, zobi, graška i graha.

Nakon šest mjeseci u prvoj je skupini loš kolesterol prosječno pao za 8 mg/dl dok je u druge dvije skupine pao za 24 mg/dl.

Kod svih ispitanika početna je vrijednost lošeg kolesterola bila 170 mg/dl. Po kanadskim standardima sve vrijednosti iznad 160 smatraju se visokima.

Jedan od pet sudionika istraživanja odustao je prije punih šest mjeseci a oni koji su ostali u programu ulagali su puno napora kako bi se držali režima prehrane, navode istraživači.

"Mnogo ljudi oslanja se na lijekove no promjena prehrane moćno je oružje", komentira istraživanje nutricionist Yungsheng Ma s medicinskog fakulteta sveučilišta u Massachusettsu.

Jenkins kaže da je tek ostalo utvrditi kakav učinak imaju istodobne promjene u prehrani i uzimanje statina.

Jedna od četiri odrasle osobe starije od 45 godina u SAD troši lijekove za smanjivanje kolesterola.

24.08.2011. 20:11:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh