« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Hubble

Snimljen kozmički leptir iz udaljene galaksije

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE - NASA je objavila najnovije snimke teleskopa Hubble, koji je dublje nego ikad prije doprio u svemir.

(Getty Images)
Više o

teleskop Hubble

,

Hubble popravak

,

svemirski leptir

,

kozmički leptir

Čak 20 godina star svemirski teleskop, Hubble, ponovo je odradio vrhunski posao snimivši neočekivano oštre slike iz dubine svemira.

Riječ je o prvim snimkama nakon njegova nedavnog popravka koje prikazuju detalje udaljenih galaksija i sasvim nove boje zvijezda.

Među snimkama se posebno ističe kozmička forma u obliku leptira te skupine zvijezda koje sjaje svim zamislivim i nezamislivim bojama, a nalaze se nekoliko milijuna svjetlosnih godina udaljene od Zemlje.

Stručnjaci pretpostavljaju da je leptir zapravo golemi oblak plina, smješten u neposrednoj blizini jedne umiruće zvijezde.

Hubble je u svibnju po peti, i vjerojatno posljednji puta podvrgnut potpunom servisu. Astronauti raketoplana Atlantis su u njega montirali i dvije nove, poboljšane kamere te nekoliko tehničkih dodataka.

NASA se nada da će Hubble izdržati još pet do deset godina i na Zemlju poslati još nekoliko zanimljivih snimki nakon čega će otići u zasluženu mirovinu.

10.09.2009. 13:10:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh