« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
projekt arrow

Europa ne želi Google Books

Najpopularnija tražilica našla se na udaru kritika europskih izdavača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

google books

,

izdavačka prava

,

europski književni korpus

,

projekt arrow

,

izdavaštvo u europi

Svi izdavački krugovi u Europi protive se projektu Google Books - sistemu tražilice kojeg je razvio Mountain View i koji prikazuje čitave digitalizirane knjige (u slučaju isteka autorskih prava) ili u ograničenom pregledu - i traži da taj projekt bude važeći samo u SAD-u. Umjesto Google Booksa, europljani predlažu projekt Arrow kao odgovarajuću alternativu.

Osim službenih prosvjednih nota izdavača iz Italije, Njemačke, Francuske, Austrije, Norveške i Švicarske, čak je i Europsko udruženje izdavača zauzelo isti stav.

Ovo udruženje ima 26 članova i potvrdilo je da Google i Book Search ne mogu raspolagati europskim korpusom jer to nije dobro rješenje za Europu i takav način rada se ne može primijeniti na teritoriju Europske unije, odnosno van Sjedinjenih Država.

Udruženje izdavača Europe nudi kao najbolju alternativu projekt Arrow (Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works).

Radi se o konzorciju europskih nacionalnih knjižnica, izdavača i agencija za autorska prava koji ima funkciju zastupanja pisaca kroz njihove glavne europske institucije i nacionalne organizacije.

Više o samom projektu možete saznati na stranici www.arrow-net.eu

10.09.2009. 14:42:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh