« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
nevrijeme

Snijeg u Francuskoj, Tiber prijeti Rimu

Zima već naveliko pokazuje svoje zube, oluje haraju širom svijeta

Fotografija vijesti
Više o

nevrijeme

,

poplave

,

snježna oluja

,

poplave rim

Jaki snijeg u dijelovima je Francuske i u nedjelju izazvao probleme s prometom i u opskrbi strujom, dok je vodostaj Tibera u Rimu ponovo počeo rasti, a oluje i nepogode koje su pogodile sjeveroistok Sjedinjenih Država odnijele su i četvrti život i prouzročile milijunske štete.

Jaki snijeg pogodio je u nedjelju središnju i južnu Francuske, pri čemu je više od 70 tisuća domaćinstava ostalo bez električne energije, a bilo je i velikih problema u prometu.

Prekidi dovoda električne energije zabilježeni su u nekoliko okruga središta i juga zemlje.

Velike količne snijega izazvale su poteškoće u prometu u cijelom Središnjem masivu gdje je jedna autocesta zatvorena u oba smjera.

U noći sa subote na nedjelju vatrogasci su evakuirali pedeset ljudi čiji su automobili bili blokirani u Haute-Loire.

U nedjelju je u Alpama jedna žičara pod jakim udarima vjetra prestala raditi i oko pedeset skijaša je evakuirano. Slalom za muškarce u Val-d'Isere je odgođen u nedjelju.

Na jugoistoku zemlje padaju jake kiše popraćene rafalima vjetra što je izazvalo poremećaje u željezničkom prometu blizu Marseillea. (hina/metro-portal)

Jake kiše u nedjelju su nastavile padati i Italiji, tako da je samo dan nakon što je vodostaj rijeke Tiber počeo opadati, talijanska Služba za civilnu zaštitu u nedjelju objavila kako prijeti nova opasnost od izlijevanja rijeke u Rimu najavivši kako će obilne kiše u Rimu potrajati do utorka, prenijela je agencija Ansa.

Izvanredno stanje proglašeno u Rimu u četvrtak, i dalje je na snazi zbog mogućnosti izlijevanja rijeke Tiber, koja je dostigla razinu od 12,5 metara, najvišu u proteklom desetljeću.

Snježne oluje i ledene kiše pogodile su čitav sjever Sjedinjenih Država, pri čemu je najteže na sjeveroistoku zemlje gdje je više od milijun domaćinstava i javnih institucija ostalo bez struje, a poginulo je i najmanje četvoro ljudi, kako je javila televizijska postaja MSNBC u nedjelju. Američki predsjednik George Bush proglasio je stanje elemenatarne nepogode za države Massachusetts i New Hamsphire.

Guverner Massachusettsa Deval Patrick rekao je kako samo na području njegove zemlje šteta od olujnog nevremena i jakog snijega iznosi više desetaka milijuna dolara. U pomoć lokalnom stanovništvu priskočilo je i 500 pripadnika Nacionalne garde.

14.12.2008. 17:32:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh