« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BIJELA EUROPA

Snijeg prekrio Pisu, Firencu i Barcelonu

U Kataloniji i Kalabriji palo je čak 40cm snijega, promet je bio u potpunom kolapsu, a situacija je loša i na istoku Europe, pogotovo u Bugarskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images/Ilustracija)
Više o

Bugarska

,

Italija

,

Francuska

,

snijeg

,

Španjolska

Promet na francusko-španjolskoj granici i dalje je bio otežan i spor poslije podne pošto je snježna oluja noću na utorak blokirala do 9.000 putnika, a snijeg je u Italiji zabijelio Firencu i kosi toranj u Pisi, te na istoku Europe izolirao pojedina središta Bugarske, javlja agencija AFP.

Promet se otežano odvijao u utorak u španjolskoj pokrajini Kataloniji poslije prolaska snježne mećave, no oko podneva konačno se otvorila za promet autocesta od Katalonije preko istočnih Pireneja u Francuskoj.

Zbog snijega je ukupno 6.000 putnika na francuskoj strani bilo noću blokirano u istočnim Pirenejima te su proveli noć u čekaonicama ili vlakovima, a u Kataloniji je oluja blokirala 3.000 putnika.

U Kataloniji, gdje je snježni pokrivač dosegao 40 centimetara, a u gorju i 90 cm, četrdesetak važnih cesta bilo je zatvoreno u utorak rano poslije podne, dok je promet bio otežan na 175 cesta. Stanje se poslije podne poboljšalo i u samoj Barceloni i francuskim departmanima na jugozapadu (istočni Pireneji).

Snijeg je u Italiji zabijelio povijesna središta Firencu i Sienu u Toskani, te grad Pisu, što je rijetkost jer je smješten blizu mora.

Sjeverozapadno od Rima snijeg je blokirao nekoliko prometnica te izazvao prometna zagušenja, a u Kalabriji na jugu neke su planinske zone primile do 40 centimentara snijega noću na utorak.

Snježne padaline očekuju se u središnjoj te sjevernoj Italiji, a obilne kiše na jugu te su centri za izvanredna stanja procijenili da bi moglo biti blatnih bujica na Siciliji i u Kalabriji. Osim snijega i kiše, Italija se mora nositi i sa snažnim vjetrom na obali koji će vjerojatno poremetiti pomorski promet.

Na istoku Europe snježne oluje u utorak su teško poremetile promet u Bugarskoj gdje su neki gradovi izolirani, a drugi ostali bez električne struje, objavila je civilna obrana.

Grad Haskovo na jugu i tri manje općine blizu Varne na Crnome moru (istok), odsječeni su od svijeta te su proglasili izvanredno stanje, objavila je civilna obrana.

Deseci sela ostali su bez električne energije u oblasti Dobrič na sjeveroistoku, a promet je bio prekinut na nekoliko autocesta, među kojima je prometnica preko Dunava za Rumunjsku. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 19:03:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh