« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STANJE NA CESTAMA

Snijeg otežava promet u cijeloj zemlji

Na velikom broju cesta uvedena je djelomična zabrana prometovanja, brojne brodske linije su u prekidu, a problema ima i na prugama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/Cropix)
Više o

promet

,

snijeg

,

stanje na cestama

,

skliski kolnici

Snijeg otežava promet u Slavoniji, Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri i skliski od kiše, izvijestio je Hrvatski autoklub u 17 sati.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja.

Sva teretna vozila iznad 3,5 tone prometna policija isključuje prije naplate Lučko, a zabrana je prometovanja i na staroj karlovačkoj cesti te u Istri između tunela Učka i Lupoglava.

Na državnoj cesti D2 Ilok-Osijek trenutno je prekinut promet te se teretna vozila isključuju na alternativne cestovne pravce.

Za sav promet zatvorene su: A1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica. Obilazak za sve (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama), uz obaveznu zimsku opremu, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27), zatim A7 Orehovica-Sv.Kuzam , državne ceste Gračac-Knin, Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala: Novi Vinodolski-Senj-Sveta Marija Magdalena, Gospić-Karlobag, Srb-Otrić i Dobroselo-Mazin.

Samo za osobna vozila otvoreni su Paški i Krčki most.

Na dionici autoceste A 6 Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Delnica, zabranjen je promet za teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnog vjetra.

Od 16 sati zabrana je ulaska teretenim vozilima u Sloveniju preko GP Bregana, a ista situacija očekuje se i na graničnom prijelazu Macelj.

Na graničnim prijelazima u putničkom prometu nema čekanja.

U prekidu je većina trajektnih i katamaranskih linija prema otocima na zadarskom, splitskom i riječkom području (Pagu, Rabu, Cresu, Braču, Sumartin-Makarska,Lopar- Valbiska te katamaranske: Rijeka-Mali Lošinj, Rijeka-Novalja, Jelsa-Bol-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Vis). Od 16:30 sati uspostavljena je trajektna linija Sućuraj-Drvenik.

Pruge prohodne, ali situacija je gora nego ujutro

Unatoč nevremenu, sve pruge na području Hrvatske otvorene su za promet, sve dežurne ekipe su na terenu, čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežurne su i sve radionice za popravak vučnih vozila, priopćile su danas Hrvatske željeznice.

Stanje je ipak gore nego jutros, osobito u Lici i Gorskom Kotaru gdje poteškoće u prometu uzrokuju velike količine padalina i kvarovi vučnih vozila, stoji u priopćenju.

Nagibni vlak koji je jutros krenuo iz Zagreba, stigao je samo do Gospića gdje je ostao u kvaru. Po putnike je iz Knina došla klasična garnitura vlaka (lokomotiva i putnički vagon) kako bi ih prevezla do Splita. Jutrošnji nagibni vlak koji je krenuo iz Splita u Zagreb kasnio je sat i pol u dolasku.

Umjesto popodnevnih nagibnih vlakova iz Zagreba i Splita na tim relacijama vozit će klasični vlakovi (lokomotiva i putnički vagoni), a na toj liniji voze i noćni vlakovi.

Na relaciji Zagreb-Rijeka dva putnička vlaka kasnila su 20 i 45 minuta a jedan brzi 45 minuta, na pruzi Zagreb-Novska-Vinkovci dva putnička vlaka kasnila su po 32 i 45 minuta, na pruzi Zagreb-Koprivnica jedan je putnički vlak kasnio 40 minuta.

Na željezničko-cestovnom prijelazu, tri kilometara od Križevaca, pod putnički vlak koji se kretao iz Zagreba prema Bjelovaru u 14:25 sati podletjelo je osobno vozilo te je zbog očevida promet na relaciji Križevci-Bjelovar bio u prekidu do oko 15 sati.

U zagrebačkom gradsko-prigradskom prometu vlakovi voze sa zakašnjenjima do 10 minuta, a u popodnevnim satima otkazan je jedan par vlakova na relaciji Savski Marof-Dugo Selo-Savski Marof.

Na ostalim područjima u lokalnom, daljinskom i međunarodnom prometu, promet se odvija po voznom redu, ali uz manje poteškoće. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 17:42:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh