« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MUK S PANTOVČAKA

Josipović ne želi komentirati odlazak Drage Pilsela

Stavovi Drage Pilsela ne odražavaju stavove Ureda Predsjednika, ali Josipović se osvrnuo na neke druge, ipak malo bitnije stvari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Josipović

,

Drago Pilsel

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas se kratko osvrnuo na prestanak rada Drage Pilsela u Uredu predsjednika rekavši da za sada nema što dodati na službeno priopćenje Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon što je u Hrvatskom institutu za povijest nazočio predstavljanju projekta tjednika Nacional "Top stipendije za top studente", predsjednik Josipović odgovorio je i na nekoliko novinarskih pitanja među kojima i na ono o odlasku Drage Pilsela iz Ureda predsjednika.

U današnjem kratkom priopćenju Ureda opetovano je da "sva stajališta Drage Pilsela iznesena u kolumni i javnim nastupima ne odražavaju stavove Ureda Predsjednika Republike".

Na nedavnu Pilselovu kolumnu na nezavisnom istarskom portalu "Regional Express" u kojoj je vrlo slobodnim rječnikom pisao o kolumnistima iz više hrvatskih medija, jučer je reagirao Ured predsjednika poručivši da stajališta iznesena u Pilselovoj kolumni ni u kom smislu ne odražavaju stavove Ureda već su isključivo osobna stajališta autora.

Malo o rebalansu, reformama i štednji

Josipović je odgovorio i na novinarska pitanja o mogućem rebalansu državnoga proračuna, sustavu stipendiranja te najavama povećanja studentskih školarina i broja studenata koji će plaćati školarine.

Tako, kada je riječ o rebalansu, smatra da najprije treba vidjeti kakva će biti sudbina i uspjeh reformi koje vlada predlaže, dodavši da je informiran da slijede još neki reformski potezi vlade te da će se nakon toga moći dati konačni sud.

"Mislim da svi želimo da reforma uspije i da se gospodarstvo konačno pokrene", rekao je istaknuvši kako znamo da to nje uvijek lako i da će biti bolnih rezova, ali da je to dio koji se jednostavno mora proći.

Ipak, upozorio je da, kada se rade rezovi, mora postojati osjećaj za društvenu solidarnost i socijalnu osjetljivost.

I malo o stipendijama i zapošljavanju

Osvrnuo se i na sustav stipendiranja rekavši da je on svakako širi od sjajne Nacionalove inicijative te da mora voditi računa i o potrebnim kadrovima.

Ali, istaknuo je, problem zapošljavanja je dublji i to je problem hrvatskoga gospodarstva i njegova razvoja. Josipović ipak vjeruje da će izvrsnost kao načelo po kojemu se dodjeljuju i "Top stipendije za top studente" pomoći svima izvrsnima da što prije nađu posao.

Novinare je zanimalo i hoće li poduprijeti i studente, kao što je podupro i seljake u njihovim traženjima, ako studenti budu prosvjedovali protiv mogućega povećanja školarina i broja studenta koji će plaćati školarine, do čega će i doći ako je suditi po informacijama iz sveučilišnoga rektorata i mjerodavnoga ministarstva, tvrde novinari u svojim pitanjima predsjedniku.

Ponovio je da je i u svom programu govorio kako svi naši građani moraju imati priliku studirati pod jednakim uvjetima kao što je, dodao je, i on studirao.

Pri tomu je istaknuo da moramo znati da ništa nije besplatno te da su bilo čiji studij, pa tako i njegov, platili porezni obveznici, što pak znači da na tu vrst potpore imaju pravo oni koji uredno izvršavaju svoje obveze i za ono što im društvo daje uzvraćaju dobrim studiranjem. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 17:22:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh