« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
UFF

Snažna oluja poharala sjever Europe

U prvoj velikoj oluji ove sezone u sjevernoj Europi poginulo je najmanje osam ljudi, uglavnom zbog pada stabala

Najjača oluja zadnjih godina
Najjača oluja zadnjih godina (Instagram)
Više o

oluja Europa

,

Sv. Juda

Velika Britanija suočila se najžešćom olujom u posljednjih pet godina i smrću četiriju osoba, kaosom u prometu i nestankom električne energije. Dvije su osobe poginule u Njemačkoj te po jedna u Nizozemskoj i Francuskoj.

Oluja koja je ujutro bjesnila nad Britanijom sredinom dana krenula je prema Nizozemskoj, Danskoj i sjeveru Njemačke.

U Velikoj Britaniji dvije su osobe poginule kada se srušilo stablo, jedna 17-ogodišnjakinja u Kentu i jedan muškarac koji je bio u svom automobilu u Watfordu. Dvoje ljudi pronađeno je mrtvo u zapadnom dijelu Londona nakon što je nekoliko kuća oštećeno u mogućoj eksploziji plina u ulici u kojoj je oluja srušila stablo. Londonska policija smatra da je stablo oštetilo plinovod zbog čega je došlo do eksplozije. Jedan se 14-ogodišnji dječak smatra nestalim od nedjelje popodne.

U Amsterdamu je poginula žena u padu stabla, a policija je pozvala građane da ostanu u svojim domovima. Oluja je u znatnoj mjeri poremetila promet u tom gradu.

Smrt dviju osoba u Njemačkoj također je uzrokovana padom stabla u Gelsenkirchenu na zapadu zemlje.

Oko 270.000 kućanstava ostalo je bez električne energije u Velikoj Britaniji, a 75.000 u Francuskoj. Kao mjera predostrožnosti, zaustavljen je i rad britanske nuklearne elektrane Dungeness B Power na nekoliko sati.

Većina vlakova za London s juga i zapada Engleske otkazana je u ponedjeljak ujutro, a tijekom dana promet se postupno vraćao u normalu. Oko 130 letova, odnosno oko 10 posto ukupnog dnevnog zračnog prometa, otkazano je s Heathrowa. Trajektni promet između Calaisa i Dovera bio je prekinut nekoliko sati.

U Njemačkoj je u poslijepodnevnim satima prekinut promet regionalnih vlakova u saveznog državi Schleswig-Holstein, uz granicu s Danskom. Do poremećaja u prometu došlo je i u Hamburgu, priopćio je Deutsche Bahn.

29.10.2013. 08:11:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh