« Svijet
objavljeno prije 10 godina
APEL

Smrtnost novorođenčadi u svijetu u padu, ali i dalje previsoka

99 posto smrti u novorođenačkoj dobi događa se u zemljama u razvoju, od čega polovica svih smrti u pet najmnogoljudnijih zemalja svijeta - Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Kini i Kongu

Fotografija vijesti
Više o

novorođenčad

,

zaštita djece

,

mladi smrtnost

Unatoč činjenici da se smrtnost novorođenčadi već godinama smanjuje u cijelom svijetu, ne možemo biti zadovoljni napretkom koji se postiže u nekim područjima, posebice Africi, poručuje WHO, a prenosi Hina.

Uz ulaganja u proteklom desetljeću u zdravstvenu zaštitu žena i djece, smrtnost majki i djece u dobi do pet godina bitno se smanjila za razliku od preživljavanja novorođenčadi u prva četiri tjedna života.

"Preživljavanje novorođenčadi zaostaje iako ima dobro poznatih i financijski prihvatljivih rješenja za sprječavanje njihove smrti", kaže stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za obitelj i zdravlje žena i djece Flavia Bustreo, koja je radila na istraživanju.

Prema rezultatima studije, broj umrle novorođenčadi pao je sa 4,6 milijuna 90-ih godina prošlog stoljeća na 3,3 milijuna u 2009.

Smrt novodođenčadi u prva četiri tjedna života sada iznosi 41 posto svih smrti djece u dobi do pet godina, što je porast s 37 posto udjela 90-ih godina, te će vjerojatno i dalje rasti.

Neki od najčešćih uzroka novorođenačke smrti mogu se relativno lako spriječiti uz odgovarajuću zdravstvenu skrb, upozoravaju stručnjaci. Pomanjkanje zdravstvenog osoblja smatra se jednim od važnijih razloga u nerazvijenom svijetu. Utopljavanje novorođenčadi, higijena i dojenje mogu ih održati na životu, ali u mnogim zemljama manjka osoblja koje bi moglo poučavati te mjere koje spašavaju živote.

"Izobrazba primalja i drugih zdravstvenih djelatnika omogućila bi da se spasi mnogo više života", kaže Joy Lawn iz dobrotvorne udruge "Spasite djecu", koja je sudjelovala u istraživanju.

Prema istraživanju, 99 posto smrti u novorođenačkoj dobi događa se u zemljama u razvoju, od čega polovica svih smrti u pet najmnogoljudnijih zemalja svijeta - Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Kini i Kongu.

31.08.2011. 20:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh