« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
REAKCIJE IZ SVIJETA

Smrt Bin Ladena učinit će svijet boljim mjestom

Iz svijeta i dalje stižu brojne reakcije na likvidaciju najtraženijeg terorista svijeta Osame bin Ladena

Fotografija vijesti
Više o

Osama bin Laden

,

svijet

,

reakcije

,

smrt

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je talibane da prekinu s pobunom u zemlji i izvuku pouke iz ubojstva Osame bin Ladena. "Moraju naučiti lekciju iz ovoga, moraju prekinuti s borbom", rekao je. Dodao je da Bin Ladenova nazočnost u Pakistanu pokazuje da izvor terorizma nije u Afganistanu. "Borba protiv terorizma mora se voditi protiv baza i izvora, a one nisu u Afganistanu", smatra Karzai.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju naglašava da smrt vođe Al-Kaide nanosi veliki udarac terorističkim organizacijama u svijetu i pokazuje odlučnost međunarodne zajednice, uključujući Pakistan, da se bori i iskorijeni terorizam.

Vatikan je priopćio da će Osama bin Laden morati odgovarati Bogu za ubojstva ljudi i korištenje religije kao sredstva za širenje mržnje. Naglasivši da se kršćani "ne raduju" zbog smrti, vatikanski glasnogovornik, otac Federico Lombardi kazao je da "Osama bin Laden snosi tešku odgovornost za širenje podjela i mržnje među ljudima, za brojna ubojstva i iskorištenje religije u te svrhe". Za to će odgovarati pred Bogom, rekao je.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u priopćenju je naglasio da je Bin Ladenova smrti glavni događaj u svjetskoj borbi protiv terorizma. Francuska "pozdravlja ustrajnost Sjedinjenih Država koje su ga tražile 10 godina", priopćila je Elizejska palača.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je odahnula kad je čula vijest. "Bin Laden je bio odgovoran za smrt tisuće nevinih ljudi. Snage mira bile su uspješne prošle noći, ali snage terorizma nisu poražene. Moramo i dalje biti oprezni", rekla je. "Smrt Bin Ladena dobra je vijest za svijet i za sve ljude u svijetu koji slobodno razmišljaju i miroljubivi su", rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Mađarska, zemlja koja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom, Bin Ladenovu smrt ocijenila "velikim uspjehom, koji ne znači i kraj borbe protiv terorizma". Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi na državnom radiju MR-u dodao je kako je uvjeren da su nadležne američke vlasti "već pokrenule potrebne mjere otklanjanja prijetnji" koje bi se mogle pojaviti nakon Bin Ladenova ubojstva.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da će Bin Ladenova smrt "svijet učiniti boljim", a jemensko ministarstvo vanjskih poslova smatra da ona predstavlja "početak kraja terorizma".

02.05.2011. 11:24:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    02.05.2011. 18:35
    haha, još malo ljudske gluposti... sve dok svijetom vladaju banksteri i vojno industrijski kompleks, neće biti mira u svijetu, zato jer mir nije profitabilan kao rat

    za čas će oni stvoriti novog neprijatelja da vas 'zaštite' od njega :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh