« Knjiga
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
KNJIGE

Smisao egzistencije: 60 godina Sartrea na Petku

Afirmacijom pitanja ništavila, tjeskobe, mučnine, očaja, otuđenja, seksualnosti i revolucionarnosti ne obilježavamo samo njegovo gostovanje na tribini Književnog petka

Više o

Jean Paul Sartre

,

Književni petak

Treća ovogodišnja tribina Književnog petka će se održati u petak, 6. studenog, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, na temu: 'Smisao egzistencije: 60 godina Sartrea na Petku'. Ovo izdanje tribine Književni petak moći će se pratiti i putem interneta.

„Misliti, znači promijeniti se", ustvrdio je Sartre u vremenu radikalne promjene smisla postojanja, koje određujemo egzistencijalizmom. To nije samo zahtjev za pukim postojanjem, nego i za smislom života koji se ne nalazi nigdje izvan svijeta, već u nama samima, koji proizvodimo vlastiti, autentični smisao. Egzistencija zato prethodi esenciji, pa je čovjek ništa drugo do „vlastiti projekt".

Francuski filozof i književnik Jean-Paul Sartre u svojoj je filozofskoj misli sjedinio najutjecajnija filozofska strujanja 20. stoljeća - fenomenologiju, filozofiju egzistencije i marksizam - koja se kao zasebni putovi međusobno nisu podnosili, dok je u književnosti izražavao proturječje između egzistencijalističkog otuđenja i angažirane umjetnosti (književnosti). Istina o čovjeku, ukazivao je Sartre, najbliža je suočenju s apsurdom te rastrganošću između sebe i drugog, otuđenja i angažmana, smisla i besmisla, krize subjekta i slobode, komunizma i kapitalizma.

Afirmacijom pitanja ništavila, tjeskobe, mučnine, očaja, otuđenja, seksualnosti i revolucionarnosti ne obilježavamo samo njegovo gostovanje na tribini Književnog petka 1960. godine, održanoj u tadašnjoj Radničkoj biblioteci, već afirmiramo i važnost naslijeđa njegova mišljenja u svijetu novih promjena i imperativa iznalaženja neke nove autentične egzistencije, nespremne pristati na svijet koji je dan i prosječnost koja ga podržava. (G. S.)

Gosti: Tomislav Brlek, Nenad Ivić, Maja Zorica
Urednik i voditelj Književnog petka: Goran Sunajko
Molimo prijavite svoj dolazak na e-mail knjizevni.petak@kgz.hr, jer je broj mjesta u dvorani ograničen.

Događaj se odvija u skladu s epidemiološkim preporukama.

Želite li pratiti tribinu putem interneta, to je moguće putem Zoom aplikacije, a ovo su potrebni podaci:
Broj pratitelja ograničen je na 100.

Topic: Književni petak
Time: Nov 6, 2020 08:00 PM Sarajevo, Skopje, Zagreb

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85481856188?pwd=QlJxM3VCRTZHT3oyVDk3cFU1S2dTUT09

Meeting ID: 854 8185 6188
Passcode: 324800

05.11.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh