« Knjiga
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
NARAVNO

Riječ godine je - lockdown

Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je u ponedjeljak riječju godine proglasio "lockdown" (zatvaranje).

Svi su zatvoreni
Svi su zatvoreni (Arhiva)
Više o

riječ godine

,

Collins Dictionary

,

lockdown

Engleski naziv 'lockdown' tvoren je od sastavnica 'lock' - 'zaključati' i 'down'- 'dolje'. Engleska riječ 'lockdown' znači 'zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija'.

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ, koja se definira kao "nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima" odabrana jer predstavlja "ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta".

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su "koronavirus", "samoizolacija" i "socijalno distanciranje".

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je do danas evidentirano više od 50,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a od njegovih je posljedica umrlo 1,2 milijuna ljudi.

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ 'lockdown' upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i riječ 'TikToker', koju Collins definira kao "osobu koja redovito dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku", aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ 'BLM', skraćenica od "Black Lives Matter" (Crni životi vrijede) našla se u užem izboru. Collins je definira kao "pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja".

BLM je počeo kao internetski pokret potaknut ubojstvom nenaoružanog tinejdžera Trayvona Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.

11.11.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh