« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SIMBOL BESMRTNOSTI

Drevna medicina: Smirna smanjuje kolesterol i čuva srce

Tri kralja ili tri mudraca bili su pametniji nego što se pretpostavljalo. Osim što su uspjeli pronaći Isusa promatrajući nebeske pojave, znanstvenici su otkrili da je i plemenita mast, tj smirna koju su mu darovali dobra za srce

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

medicina

,

kolesterol

,

smirna

,

plemenita mast

,

tri kralja

Drevna plemenita mast, koja se koristila za parfeme ili kozmetiku, može smanjiti nivo kolesterola ako se uzima kao dodatak hrani. Smirna se naime dobiva iz iz biljke poput Mire, (lat. Commiphora myrrha) te balsamon biljke roda Balsamodendron i to ekstrakcijom njihove smole.  

Biljka smirna kao sredstvo za kađenje poznata je još od doba starog Egipta. Egipatski papirusi, Vede, Biblija, Kuran svi oni zajedno spominju smirnu u obrednim ritualima. Smirna i tamjan su bile dvije tvari koje su se obavezno koristile za kađenje, liturgiju i meleme. Od smirne se radila mast za rane i navodno niti jedan grčki vojnik u rat nije kretao bez nje.

Najpoznatija je kao dar jednog od tri kralja, Baltazara, koji ima crnu kožu, a dolazi iz Sabe (po tradiciji smještene u Etiopiji). Uz sve navedeno smirna se koristila i kao mast za balzamiranje tijela, odnosno njegovo očuvanje. Zato predstavlja simbol besmrtnosti.

nastavi čitati dolje

U studiji koju je provelo Sveučilište King Abd Al-Aziz u Saudijskoj Arabiji navodi se kako se smirna dugo koristila kao lijek za grlobolje, opekline i posjekotine. Znanstvenici su smjesom smirne hranili laboratorijske štakore te otkrili kako su nivoi lošeg kolesterola opadali, a dobrog rasli dok su glodavci bili na takvoj ishrani.

Novo otkriće otvara nova vrata za istraživanje liječenja visokog kolesterola, inače zdravstvenog problema usko povezanog sa sve većim postotkom pretilih osoba. Ovo naravno nije prvi put da su otkrivena nova ljekovita svojstva smirne. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Rutgers iz New Jeresyja otkrilo je da se supstanca iz smole pomaže u liječenju bolesti poput raka dojke ili prostate.

25.12.2009. 11:42:25
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  zdravko augustinovic
  22.07.2012. 12:14
  jebo te ovo
 2. avatar
  Zdravko
  07.10.2013. 11:39
  Prema svejdočanstvima korisnika to je jedna od najefikasnijih receptura za očuvanje zdravlja zglobova.
 3. avatar
  dadulinac
  06.01.2014. 11:44
  nemožete se tako razgovarati,riječ je o jednoj od svetih biljaka-mirisa
 4. avatar
  ludiEwo
  07.12.2018. 09:23
  A tko će mu zabranit?!?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh