« Život
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
LOOL

Smijete li se do suza?

Zapravo da, a jedno od objašnjenja za je da suze prilikom smijeha izlaze zbog pritiska na suzne kanale s tim da je taj pritisak izravan rezultat drhtanja tijela u trenutcima nekontroliranog smijeha

Može li prijeći u suze?
Može li prijeći u suze? (Arhiva)
Više o

smijeh

,

suze

Smijeh ide sa srećom, dok se nesrećom i boli idu suze... ili to baš nije tako jednostavno? Izgleda da nije, jer iako nije sasvim objašnjeno u znanstvenom svijetu, čovjek se zaista može smijati i do suza.

Jedno od objašnjenja je da se i smijanje i plakanje odigravaju u trenutcima visoke emocionalne uzbuđenosti, smatra psiholog Robert Provine sa Sveučilišta Maryland, a citira ga portal Prevention.com.

Pored toga postoje dokazi koji sugeriraju da je isti dio mozga odgovoran i za smijeh i za plač. U biti, lezije u određenim dijelovima mozga povezane su sa sindromom koji se naziva patološko smijanje ili plakanje kojega karakteriziraju nekontrolirani ispadi u obliku spomenuta dva izražaja - smijeha i plača.

>> Možemo li se zaista smijati do suza? >>

Činjenica da iste lezije uzrokuju i smijeh i plač sugerira da su na neki način povezane, rečeno je u specijalnoj emisiji PBS-a  „The Adult Brain". Još jedno objašnjenje je da suze prilikom smijeha izlaze zbog pritiska na suzne kanale s tim da je taj pritisak izravan rezultat drhtanja tijela u trenutcima inmtenzivnog nekontroliranog smijeha.

Ove suze se smatraju refleksnima jer su proizvod vanjskih čimbenika (poput prašine, vjetra i sl.), a ne unutarnjih (emocije).

>> Zašto zapravo plačemo i utječemo li time na druge? >>

Emocijske suze imaju drugačiji kemijski sastav od refleksnih suznih kapi, tvrdi istraživač William frey, profesor sa Sveučilišta Minnesota - sadrže više određenih hormona, uključujući leucin-enkefalin, koji je prirodno sredstvo protiv bolova.

29.04.2021. 21:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.05.2021. 09:54
    katkada ako me netko dobro nasmije haha smijem se dugo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh