« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Zdravstvene zablude

Ipak smijete jesti u svako doba dana

Brojni dobronamjerni, zdravstveni savijeti godinama se prenose s generacije na generaciju iako su, dokazano, potpuno pogrešni.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

dijeta

,

kava

,

zdravstvene zablude

,

ljudski organizam

1. Tko večera - deblja se
Brojne dijete, ma koliko različite bile, imaju jedno zajedničko pravilo - obrok iza 19 sati potpuno je zabranjen jer tijelo, navodno, na večer ne može probaviti hranu. Međutim, utvrđeno je da ne postoji točno određeno doba dana kada tijelo pojačano stvara masne naslage te je ljudskom probavnom sustavu posve svejedno u koliko sati k sebi uzimate kalorije (naravno, u razumnim količinama).

2. Gola leđa dovode do upale bubrega
Brojna upozorenja roditelja odnose se upravo na (pre)kratku odjeću njihove djece jer se smatra da će zbog nepokrivenih leđa doći do upale bubrega. No, medicinski je dokazano da su bubrezi obavijeni s dovoljnom količinom mast i mišića koji održavaju zahtijevanu razinu topline. Ipak, hladnoća može doprijeti do mokraćnog mjehura i izazvati prehladu koja oslabljuje imunološki mehanizam, čime se povećava mogućnost bakteriološke infekcije bubrega.

3. Uz šalicu kave potrebno je popiti čašu vode
Kofein u kavi tijelu oduzima tekućinu što dugoročno može imati razorne posljedice na organizam, poznata je narodna predaja koja je odbačena u čak nekoliko stručnih studija. Istraživanja provedena na dvijema skupinama ljudi, od kojih je jedna pila isključivo kavu, a druga kavu u kombinaciji sa čašom vode, pokazala je da u tijelima ispitanika nije došlo do vidljivih promjena. Naprotiv, utvrđeno je da kava organizmu daje jednaku količinu tekućine kao bilo koji drugi napitak.

24.08.2009. 11:30:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh