« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Thomas Schelling:

Smiješno je očekivati da će se postići dogovor o klimi

Dobitnik Nobelove nagrade ekskluzivno za Metro predviđa ishod summita o klimatskim promjenama u Kopenhagenu

(Metro Stockholm)
Više o

globalno zatopljenje

,

Barack Obama

,

klimatske promjene

,

staklenički plinovi

,

Thomas Schelling

,

summit Kopenhagen

Thomas Schelling je 2005. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju za svoj rad o teoriji igara. Upravo je ta teorija koja prikazuje društvo kao rezultat konstantnog pregovaranja, postala savršena metoda za predviđanje ishoda predstojeće Konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

''Postoji mnogo povezanih faktora u pregovorima, tako da je vrlo teško predvidjeti koji je najvažniji'', izjavljuje Schelling za Metro. ''Predsjednik Obama dat će izjave koje će zvučati obvezujuće, ali američki Kongres mu nije dao autoritet za prihvaćanje bilo kakvih obveza. A za zemlje poput Brazila i Meksika je ključno da drastično smanje emisiju stakleničkih plinova bez zastoja u njihovom razvoju. No, nitko još nije našao način da se tako nešto financira.''

Schelling, inače profesor na Sveučilištu Maryland, počeo je proučavati klimatske promjene još 70-ih godina i autor je nove knjige 'Changing Climate, Changing Economy' ('Mijenjanje klime, mijenjanje ekonomije').

''Kad ljudi opisuju ciljeve za 2030. godinu, nemaju pojma o čemu govore. Jedina stvar koja je u ovom trenutku jasna je to da moramo mnogo više sredstava uložiti u istraživanje i razvoj alternativnih energija i očuvanja energije. Ulaganje u istraživanje i razvoj danas je upola manje nego što je to bilo 70-ih godina'', kaže Schelling.

Što se tiče ishoda summita u Kopenhagenu,  Thomas Schelling je pesimističan.

''Nemojte biti razočarani ako neće biti nikakvog rezultata. Potpuno je smiješno očekivati da će 200 zemalja postići nekakav dogovor'', zaključuje Schelling.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
03.12.2009. 18:42:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh