« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
tužna obljetnica

Četvrt stoljeća od katastrofe u Bhopalu

Na današnji dan pred 25 godina ogroman oblak otrovnih kemikalija potpuno je prekrio indijski gradić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

Dow Chemical

,

Bhopal

,

Union Carbide

Pred četiri godine Sanjay Varma doživio je moždani udar koji mu je paralizirao desnu stranu tijela. Od tada uzima nekoliko lijekova dnevno. Ništa čudno? Varma ima samo 25 godina i jedna je od žrtava curenja plina u Bhopalu, najteže industrijske nesreće u ljudskoj povijesti. Trećeg prosinca 1984. godine iz tvornice Union Carbide iscurio je oblak otrovnog plina od 45 tisuća tona, ubivši u prvom naletu 5 tisuća ljudi. Još 15 do 20 tisuća umrlo je u godinama nakon incidenta od posljedica udisanja plina.

Varmini su roditelji bili među žrtvama. „Moja je sestra odrasla u sirotištu", kaže Varma za Metro. „Jednoga dana na roditeljskom sastanku u školi napokon sam pitao svoju sestru gdje su zapravo naši roditelji. Ona mi je rekla: Sanjay, umrli su one noći, a ti si preživio jer sam te ja zamotala u deku i pobjegla." Petero Varmine braće i sestara umrlo je te noći.

„Na neki način osjećam se sretnim", kaže Varma koji je u trenutku nesreće imao šest mjeseci. „Bio sam premlad da se sjećam svojih roditelja, braće i sestara. No, ipak su mi nedostajali svaki dan." Kao još pola milijuna ljudi koji osjećaju posljedice nesreće, i Varma ima problema s očima.

Nesreža se mogla lako izbjeći. „Zapravo tvornica nije imala nekih problema", kaže Malcolm Grimston, specijalist za energetiku u jednom londonskom think tanku. „Menadžeri Union Carbida znali su kako mogu bolje voditi tvornicu, no popustili su političkim pritiscima kako bi povećali mogućnosti zapošljavanja na području Bhopala". Istraga je pokazala da su za nesreću odgovorne loše sigurnosne procedure.

Union Carbide je zanijekao bilo kakvu odgovornost za incident. Ipak, 1991. godine je indijski Vrhovni sud presudio da tvrtka, u tom trenutku u vlasništvu Dow Chemicala, mora platiti odštetu žrtvama u visini od 470 milijuna dolara.

No, osim toga, na mjestu nesreće je ostalo otprilike 400 tona otrovnog materijala koji i dalje uzrokuje zdravstvene probleme i deformacije kod novorođenčadi.

„Samo želim da Dow Chemical preuzme odgovornost za nesreću u Bhopalu", kaže Varma, koji i dalje živi u Bhopalu. „Trebaju nam osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i čistu vodu do kraja naših života."

Prema najnovijim podacima organizacije Bhopal Medical Appeal, voda za piće u domovima u Bhopalu je još uvijek zatrovana kemikalijama zaostalim iz nesreće Union Carbida. Izvještaj pokazuje da su otrovne kemikalije i teški metali ušli u tlo, biljke i životinje, a čak su pronađeni i u majčinom mlijeku bhopalskih rodilja. Stanovnici su kronično bolesni, djeca se rađaju s ozbiljnim malformacijama, a broj oboljelih od raka rapidno raste.

Piše: Elisabeth Braw, MWN
03.12.2009. 06:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh