« Život
objavljeno prije 6 godina
STVARNO?

Smijemo li djeci zabraniti internet?

Strah od interneta i svega što nudi moderna tehnologija pretjeran je jer postoje brojne prednosti, tvrdi sve više stručnjaka

Što sad?
Što sad? (Arhiva)
Više o

internet

,

djeca

,

zabrane

Internet je opasan za djecu i ne bi ih se smjelo puštati da surfaju - mantra je koja se ponavlja već godinama, a uz cijeli niz istraživanja o pretilosti i predatorima na internetu mnogi se roditelji i i odlučuju za tu varijantu.

No, dok su roditelji nekada bili u dilemi koliko dugo dijete pustiti da se igra na zraku, sada se pitaju u kojoj mjeri mu dozvoliti surfanje internetom i korištenje društvenih mreža.

Ako smatrate da klincima treba zabraniti internet, zlostavljate ih - tvrdi dio sociologa predovođen  Ellis Cashmore. Ona je zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta Teesside anketirala 2000 osoba kako bi prikupila podatke o tome kako i koliko koriste internet.

Zaključak istraživanja bio je da je strah od interneta i svega što nudi moderna tehnologija pretjeran te da postoje brojne prednosti - edukativne i siocijalne koje uskraćujemo djeci, ako mu zabranimo internet.

"Zamislite da roditelji zabrane djeci čitanje, gledanje TV-a, razgovor s drugom djecom, obrazovne igre... Djeca danas rade takve stvari koristeći tehnologiju. Ako roditelji spriječe djecu u tim aktivnostima, možete ih optužiti za zlostavljanje", objašnjava Cashmore.  

"Ekrani su dio njihove stvarnosti. Oduzeti im mogućnost da sazriju, zasigurno je zlostavljanje", dodaje Cahsmore.

21.05.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh