« Život
objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana
SAVJETI

Smijeh je najbolji lijek za srce

Redovito smijanje moglo bi poboljšati simptome bolesti srca i potencijalno smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara

Smijte se!
Smijte se! (Metro)
Više o

smijeh

,

srce

Dakle, priča je vrlo jednostavna - smijeh bi mogao biti najbolji lijek kada su u pitanju bolesti srca, pokazuje novo istraživanje. Redovito smijanje moglo bi poboljšati simptome bolesti srca i potencijalno smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Znanstvenici iz Brazila otkrili su da su pacijenti sa srčanim oboljenjima koji su se smijali gledajući sitcome dva puta tjedno iskusili smanjenje upale i povećanje kapaciteta srca da pumpa kisik, izvještava The Telegraph.

Najnovije istraživanje predstavljeno je tijekom vikenda na kongresu Europskog kardiološkog društva u Amsterdamu. U njemu je sudjelovalo 26 odraslih osoba prosječne dobi od 64 godine, kojima je dijagnosticirana koronarna arterijska bolest. Riječ je o stanju uzrokovanom nakupljanjem plaka u stijenkama arterija koje krvlju opskrbljuju srce.

Dio ispitanika je gledao humoristične serije, drugi dio ozbiljne dokumentarne filmove

Tijekom razdoblja od tri mjeseca, polovica pacijenata je zamoljena da svaki tjedan gleda dvije humoristične serije u trajanju od sat vremena. Druga polovica je svaki tjedan gledala dva ozbiljna dokumentarna filma. Na kraju 12-tjednog razdoblja, prva grupa je zabilježila 10-postotno poboljšanje na testu kojim se mjeri koliko kisika srce može pumpati po tijelu. Također su pokazali poboljšanja u testovima koji mjere koliko se dobro arterije mogu proširiti.

Krvni testovi su otkrili da su imali značajno smanjenje biomarkera upale, koji pokazuju koliko se plaka nakupilo u krvnim žilama i jesu li ljudi u opasnosti od srčanog ili moždanog udara.

"Naša studija je otkrila da terapija smijehom povećava funkcionalni kapacitet kardiovaskularnog sustava. To je dobra intervencija koja bi mogla pomoći smanjiti tu upalu i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Smijeh pomaže srcu jer oslobađa endorfine koji smanjuju upalu i pomažu opuštanju srca i krvnih žila. Također smanjuje razinu hormona stresa koji opterećuju srce", komentirao je glavni autor studije, profesor Marco Saffi.

Prethodne studije pokazale su da smijeh potiče proizvodnju takozvanih hormona sreće, odnosno endorfina, dopamina i serotonina. Također može ojačati imunitet i prirodne obrambene sustave tijela.

28.08.2023. 16:09:48
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.08.2023. 17:26
    uvijek:)))))))))))))))))))))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh