« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ZNATE LI?

Smije li se podgrijavati - kava?

Jeste li među onim osobama koje zaborave na šalicu kave i onda je ponovno zagrijavaju? Ili napravite previše kave odjednom pa je morate naknadno zagrijati?

Grijete li je?
Grijete li je? (Arhiva)
Više o

kava

,

podgrijavanje

Mnogi će vam reći da nije dobro podgrijavati kavu jer se okus može promijeniti, a uz to se potencijalno može smanjiti i sadržaj kofeina.

Christopher Hendon, docent računalne kemije materijala na Sveučilištu u Oregonu, detaljno odgovara na pitanje je li dobro podgrijavati kavu.

 

Naime, ovaj se napitak sastoji niza različitih kiselina ekstrahiranih iz zrna kave, uključujući kininsku kiselinu koja daje gorak okus. Kava je također puna različitih spojeva kao što su karbonil, sumporni aliciklički aromatski benzenoid i razni heterociklički spojevi.

Nadalje, kavak je također puna kofeina koji također doprinosi gorčini koju ima ovaj napitak.

Što se događa sa svim tim tvarima i spojevima prilikom podgrijavanja kave?

Hendon ističe da kofein nije jako reaktivan. "U pitanju je prilično stabilna organska molekula."

Jedini pravi način da se izgubi kofein iz kave bio bi proces sublimacije tijekom kojeg tvar koja je u krutom stanju ispari, a za to su potrebne ekstremne temeprature (više od 170°C).

Ipak, navodi da može razumjeti da se nekim ljudima čini da podgrijana šalica kave ima manji sadržaj kofeina. On takav dojam pripisuje placebo efektu, navodeći da prva šalica kave u danu jednostavno djeluje drugačije na nas.

"No iako razina kofeina u vašoj kavi ostaje stabilna, to ne znači da će vaša kava ostati nepromijenjena nakon podgrijavanja", kaže Hendon.

Kao i svaka svježa namirnica, kava postaje sve lošija što duže stoji, a ponovno zagrijavanje ubrzava ovaj proces jer se brže oslobađaju hlapljivi spojevi koji joj daju okus.

Dakle, moguće je da vaša šalica kave ima lošiji okus nakon podgrijavanja, ali možete ju bezbrižno popiti jer u tome nema ništa opasno, zaključuje Hendon, a piše Inverse.

Ako ste skloni podgrijavanju kave, bolje je to učiniti u mikrovalnoj pećnici umjesto na štednjaku jer ćete tako skratiti vrijeme tijekom kojeg se oslobađaju hlapljivi spojevi.

05.07.2022. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.07.2022. 15:42
    Da
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh