« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BLACKOUT

Smak svijeta: Wikipedija se iz protesta sutra gasi na 24 sata

Ovim se potezom Wikipedija priključuje Redditu, Wordpressu, Mozilli i brojnim drugim stranicama koje se se javno pobunile protiv donošenja zloglasnog SOPA zakona

Fotografija vijesti
Više o

Wikipedia

,

Mozilla

,

Jimmy Wales

,

SOPA/PIPA

,

Wikipedia protest

,

Reddit

Osnivač i idejni začetnik Wikipedije, Jimmy Wales, potvrdio je danas na svom Twitteru kako će se ova svepristuna globalna enciklopedija u srijedu „ugasiti" na 24 sata, iz protesta protiv uvođenja vrlo restriktivnog Zakona o sprječavanju online piratstva u SAD-u, javlja Hina.

24-satna blokada stranice počinje u srijedu u ponoć prema sjevernoameričkom istočnom vremenu, koje se nalazi šest sati iza srednjoeuropskog, što znači da se Wikipediji iz naših krajeva neće moći pristupiti od šest ujutro.

Ipak, čini se kako se vodstvo stranice odlučilo ugasiti samo englesku verziju Wikipedije te bi sve ostale verzije, uključujući i hrvatsku, trebale ostati dostupne.

Umjesto uobičajenog sadržaja, engleska će Wikipedija prikazivati poruku korisnicima da kontaktiraju svoje lokalne predstavnike u Kongresu i apeliraju na njih da zaustave donošenje ovog kontroverznog zakona.

S 3,8 milijuna članaka, engleska je Wikipedija najbrojnija u ovoj jedinstvenoj zajednici, a 24-satni „blackout" zasigurno će utjecati na više stotina milijuna ljudi, koliko dnevno posjeti stranicu.

Zakon protiv kojeg su ustale i brojne druge zajednice, u SAD-u popularno zvan SOPA (Stop Online Piracy Act), propis je koji bi trebao omogućavati nositeljima autorskih prava da vrlo lako i brzo zatvore svaku stranicu za koju sumnjaju da krši ta prava, zbog čega bi najveću štetu mogle pretpiti upravo brojne društvene mreže i zajednice.

Ovim se potezom Wikipedija priključuje Redditu, Wordpressu, Mozilli, Cheezburger networku i brojnim drugim popularnim stranicama koje se se javno pobunile protiv donošenja ovog zakona. Hoće li ovaj radikalan čin natjerati zakonodavce da razmisle o odustajanju od zakona, ostaje za vidjeti.

17.01.2012. 09:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh