« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ministarstva u brojkama

Službeni mobiteli koštaju nas 12,5 milijuna kuna

Na službene mobitele iz državnog proračuna odlazi 12,5 milijuna, a na intelektualne usluge čak 561 milijun kuna

mobitel
mobitel (Getty Images)
Više o

mobiteli

,

ministarske kartice

,

državni proračun

,

Hrvati i mobiteli

,

mobilna telefonija

,

službeni mobiteli

U dva mjeseca koliko je na snazi Vladina odluka o smanjenju službenih mobitela i troškova razgovora u mobilnoj telefoniji, broj službenih mobitela smanjio se za nešto manje od pet posto. Takav se zaključak nameće iz podataka o broju službenih mobitela u 10 ministarstava koja su odgovorila na naše pitanje o broju kartica, mobitela i mjesečnoj potrošnji na te dvije stavke, piše Novi list.

O tome koliko su ministarstva smanjila troškove, nakon što su uvedeni limiti na račune u mobilnoj telefoniji te strogi uvjeti korištenja službenih kartica, vidjet će se tek na računima koji pristignu u ovom mjesecu. Pet ministarstava, turizma, regionalnog razvoja, zdravstva, uprave te znanosti i obrazovanja nisu odgovorili na ta pitanja kao ni na ono koliko su potrošili na intelektualne usluge u prvih pola godine. MUP, pak nije otkrio točan broj mobitela niti koliki je bio ukupan mjesečni račun za srpanj.

Ipak, odgovori 10 ministarstava pokazuju da se broj službenih mobitela u tim ministarstvima smanjio za 87 i da sada dužnosnici i službenici u tim resorima koriste 1.875 mobitela te da je to državu u prosjeku, prije restrikcija, koštalo oko 1,035 milijuna kuna mjesečno. To znači da je godišnji trošak mobilnih telefona u 10 ministarstava oko 12,5 milijuna kuna. Tako svaki službeni mobitel državni proračun u prosjeku košta 555 kuna mjesečno, odnosno 6.666 kuna godišnje.

Najviše mobitela država plaća u Ministarstvu obrane i to čak 552, a mjesečni je trošak oko 200 tisuća kuna. Iz tog ministarstva poručuju da se broj mobitela odnosi na sve razine Oružanih snaga i MORH-a, odnosno na sustav koji zapošljava čak 20 tisuća ljudi. Na Oružane snage otpada 356 mobitela, a na MORH njih 190 s time da se očekuje »višestruko smanjenje troškova« jer je prema novim pravilima ministar Branko Vukelić čak 472 mobitela svrstao u kategoriju potrošnje od nula do 50 kuna mjesečno.

Veći mjesečni račun od MORH-a u lipnju je imalo jedino Ministarstvo vanjskih poslova i to 290 tisuća kuna koliko su koštali troškovi 186 službenih mobitela, od čega je »njih dvadesetak namijenjeno za posudbe za službena putovanja i ostale prilike«. Iz tog ministarstva napominju da je najvećim dijelom trošak nastao zbog roaminga tijekom putovanja u inozemstvo, te da je uveden limit od 400 kuna za djelatnike u Hrvatskoj, a 40 eura za djelatnike u diplomatsko-konzularnim misijama.

Mjesečni troškovi od oko sto tisuća kuna zabilježeni su i u Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu prometa, no iz Ministarstva prometa poručuju kako se 243 službena mobitela uglavnom odnose na lučke kapetanije i njihovih 70 ispostava, dok u poljoprivrednom resoru te mobitele koriste inspekcijske službe. Čak 343 mobitela su na korištenju u Ministarstvu okoliša, od čega njih 274 koriste inspektori. Trošak tih mobitela je oko 87 tisuća kuna. Više od sto mobitela koristi se i u Ministarstvu financija, a mjesečni je trošak u lipnju bio 44 tisuće kune, pa se čini da financijaši razgovaraju manje nego primjerice službenici u Ministarstvu gospodarstva gdje je na 73 službena mobitela u kolovozu potrošeno 48 tisuća kuna.

Među ministarstvima koja su nam odgovorila na upit najmanje mobitela je u Ministarstvu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti - 37. Tako je i ukupan trošak mobilne telefonije za srpanj u ministarstvu koje je do prije dva i pol mjeseca vodila današnja premijerka Jadranka Kosor najniži i iznosi nešto manje od 20 tisuća kuna. Najveće smanjenje broja službenih mobitela dogodilo se pak u Ministarstvu pravosuđa gdje se do srpnja koristilo 136 službenih mobitela, a sada ih je 51.

Što se tiče intelektualnih usluga, one su državu, prema podacima iz izvršenja proračuna, u pola godine koštale 561 milijun kuna. No, kad je u pitanju potrošnja tog novca, ministarstva različito reagiraju na upit da pojasne potrošnju u svom resoru.

U 10 ministarstava koriste se 23 službene kartice i njihov je trošak od početka godine bio oko 153 tisuće kuna. Ministarstvo vanjskih poslova izuzeto je iz te statistike jer ono samo ima ukupno 70 kartica, 19 u Zagrebu i 51 u diplomatskim predstavništvima. Ukupni trošak na tim karticama u lipnju je bio 152 tisuće kuna, ali je u srpnju pao na 15 tisuća kuna, no sada se ministarstvu čiji službenici moraju najviše putovati novac za troškove podiže na blagajni umjesto da se plaća karticama.

21.09.2009. 10:38:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh