« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prosvjetna revolucija

U škole se uvodi cjelogodišnji plan ispita

Raspored ispita od sad će se morati donijeti na početku školske godine, a dobit će ga i roditelji i učenici

(Cropix)
Više o

pravilnik o ocjenjivanju

,

ocjenjivanje u školama

,

raspored ispita u školama

,

vremenik pisanih provjera

,

ocjenjivanje učenika

,

ocjene učenika

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa dovršava Pravilnik o praćenju i ocjenjivanju učenika kojim se uvodi novi način ispitivanja u srednje i osnovne škole.

Nastavnici će se morati prilagoditi Pravilniku najkasnije do kraja listopada.

Trenutno kako stvari stoje, učeničko znanje se usmeno smije provjeravati iz dva predmeta, a tjedno smiju pisati tri testa.

Pravilnik mijenja stvari; tjedno će smjeti pisati samo dva testa i, kao i do sad, neće se smjeti pisati u istom danu. Na dan pisanja testa, usmeno će moći odgovarati iz samo jednog predmeta.

Testovi će se obvezno pisati samo iz onih nastavnih predmeta za koje pisane oblike provjeravanja znanja kao obvezu propisuje nastavni plan i pogram. Trenutačno to su hrvatski jezik, strani jezik, matematika i informatika.

Raspored ispita morat će se donijeti na početku školske godine i o tome obavijestiti roditelje i učenike. Ovo će postati obveza svih osnovnih i srednjih hrvatskih škola.

"Razredno vijeće na početku školske godine izrađuje vremenik pisanih povjera znanja koji postaje sastavni dio rasporeda sati toga razreda i javno je objavljen", navodi se u dokumentu.

U iznimnim situacijama nastavnici će moći promijeniti raspored, ali tu će odluku morati donijeti razredno vijeće. Škole su pak dužne o svakoj promjeni pravovremeno obavijestiti učenike i roditelje. 

U Ministarstvu kažu da je pravilnik temeljen na onome iz 1995., a korigirali su ga upravo u onim elementima koje je praksa pokazala lošim.

Posebice se naglašava uvođenje obveze učiteljima da za đake koji dva puta zaredom nisu postigli minimalna očekivanja organiziraju dopunsku nastavu.

Incijalni testovi se više neće smjeti pisati u prvom tjednu nastave. Svaku ocjenu koju je nastavnik dao učeniku morat će biti javno izrečena i objašnjena pred razredom, a učenici će se jedanput u polugodištu moći ispričati da nisu spremni odgovarati.

Ocjena koju će nastavnik zaključiti učeniku na kraju godine i dalje neće morati biti istovjetna aritmetičkoj sredini zbroja njegovih ocjena, no neće smjeti biti ni niža od nje. To pravilo neće vrijediti samo za one učenike koji su na jednom od polugodišta imali zaključenu jedinicu.

21.09.2009. 10:58:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh