« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BRZA ODLUKA?

Slučaj Glavaš: Sud BiH će potvrditi ili ublažiti kaznu

Sud Bosne i Hercegovine primio je zahtjev za provedbom zatvorske kazne Branimiru Glavašu koji je odmah uzet u postupak

branimir glavaš bih
branimir glavaš bih (V.M.Tauber/Cropix)
Više o

Branimir Glavaš

,

ratni zločin

,

Sud BiH

,

kolona

Sud Bosne i Hercegovine primio je hrvatski zahtjev za provedbom pravomoćne zatvorske kazne koja je izrečena Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina, potvrđeno je u petak Hini iz sjedišta suda u Sarajevu.

"Posredstvom bosanskohercegovačkog ministarstva pravosuđa Sud BiH je u četvrtak zaprimio zahtjev hrvatskih pravosudnih tijela za preuzimanje provedbe kazne zatvora u predmetu Branimira Glavaša. Odmah je imenovano izvanraspravno sudsko vijeće koje će postupati u ovom predmetu i on je odmah uzet u postupak", kazala je glasnogovornica Suda Selma Hadžić.

Objasnila je kako će sudsko vijeće najprije razmotriti slučaj, a potom će zakazati javnu sjednicu na kojoj će stranke iznijeti svoja stajališta. "Nakon toga vijeće će se povući i donijeti odluku", izjavila je Hadžić.

>> Odbjegli Branimir Glavaš se javio i obrušio na HDZ

Iako nisu predviđeni nikakvi rokovi u kojima je potrebno donijeti sudsku odluku, na Sudu BiH očekuju kako će to u Glavaševu slučaju biti "vrlo brzo".

Vijeće Suda BiH u predstojećem razdoblju treba potvrditi ili eventualno preinačiti kaznu od osam godina zatvora koju je Branimiru Glavašu izrekao hrvatski Vrhovni sud, proglasivši ga odgovornim za ratne zločine počinjene u Osijeku. Po odredbama sporazuma o uzajamnoj pomoći u izvršenju kaznenih sankcija što su ga ove godine potpisale Hrvatska i BiH, u slučaju preinake pravomoćno izrečene presude u jednoj od dviju države nova kazna može biti samo niža.

Glavaš, odnosno njegova obrana, imat će pravo žalbe na odluku vijeća Suda BiH. U tom slučaju žalba se podnosi prizivnom odjelu istog suda koji onda donosi pravomoćnu presudu i u slučaju potvrde zatvorske kazne upućuje osuđenika na njezino izdržavanje. (hina/metro-portal)

03.09.2010. 13:21:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh