« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ŠOKIRANI SU

Sindikati idu u prosvjede ako se ne raspiše referendum o ZOR-u

VIDEO - SSSH osuđuje objavljivanje imena potpisnika zahtjeva za referendum i prijeti prosvjedima i raspisivanjem izvanrednih izbora

referendum zor sindikati
referendum zor sindikati (Neja Markičević/Cropix )
Više o

SSSH

,

sindikati

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

Davorin Mlakar

,

novčanica

,

Kemal Mujičić Artnam

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) traži od Hrvatskog sabora da poštuje volju građana i raspiše referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) inače će organizirati prosvjede i prikupljanje potpisa za raspisivanje izvanrednih izbora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Šokirani smo jučerašnjim pokušajem Vlade da ospori regularnost više od 815.000 prikupljenih potpisa, istaknuo je v. d. predsjednika SSSH-a Mladen Novosel ocjenivši kako se radi o pritisku na sindikate i građane da odustanu od referenduma.

Na sastanku u Banskim dvorima održanom 23. kolovoza premijerka Jadranka Kosor osobno nam je predložila da će Vlada povući svoj prijedlog izmjena ZOR-a iz procedure ako odustanemo od zahtjeva za referendumom, a tada nitko nije spominjao nikakve nepravilnosti u prikupljanju potpisa, ustvrdio je Novosel.

Također je osudio ministra uprave Davorina Mlakara jer su na web stranici njegova ministarstva objavljene neke liste s potpisima građana, čime je prekršeno njihovo pravo na privatnost, a neki bi mogli doživjeti i neugodnosti od svojih poslodavaca. Vlada time šalje poruku građanima - nemojte da vam više padne na pamet sudjelovanje u sličnim građanskim akcijama, smatra Novosel.

Osim toga, način na koji je provedena kontrola valjanosti potpisa je znakovit - da su tako kontrolirali popis birača na prošlim parlamentarnim izborima, pitanje je bi li HDZ bio vladajuća stranka, kazao je Novosel.

Unatoč takvom pritisku i zastrašivanju, SSSH je spreman organizirati svaki oblik građanskog neposluha i sindikalnog prosvjeda, pa i pokrenuti akciju prikupljanja potpisa za izvanredne izbore, ako Sabor odluči da se referendum neće provesti. Novosel je također zatražio da Vlada povuče iz saborske procedure prijedloge izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. SSSH drži da se radi o nedorečenim i polovičnim izmjenama zakona koje će naštetiti interesima umirovljenika i nezaposlenih. (hina/metro-portal)

03.09.2010. 13:07:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh