« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
EKSTREMI

Slučaj Australija - otkud poplava u pustinji?

Australija je država u kojoj vladaju meteorološki ekstremi, stručnjaci predviđaju nove poplave i još jače oborine

Australija
Australija (Wikipedia)
Više o

Austrija

,

klimatske promjene

,

poplave

,

meteorološki fenomeni

,

Queensland Islands

,

La Nina

Europljani Australiju često greškom smatraju pustinjskom državom. Činjenica je da pustinje prekrivaju gotovo 40% teritorija, ali je predodžba o vječno suhom i vrućem području potpuno pogrešna. Peti kontinent je, naime, poznat po ekstremnim meteorološkim uvjetima pa tako osim pustinje postoje i snijegom prekrivene planine te kišne šume.

Neobični vremenski uvjeti u Australiji krajem 2010. ponovno su se našli pod povećalom javnosti kada su poplave neviđenih razmjera pogodile suptropski Queensland. "Australija pod vodom", "Poplava stoljeća u Australiji", "Poplavljeno područje veće od Francuske i Njemačke zajedno", samo su neki od naslova svjetskih medija kojima se pokušava dočarati tragična situacija u oko 40 australskih gradova i naselja.

Postavlja se pitanje kako je došlo do katastrofe u Australiji? Blair Trewin iz Nacionalnog klimatskog centra (NCC) u Melbourneu objašnjava da su meteorolozi još sredinom prosinca zabilježili neobično velike količine padalina u Australiji u kojoj inače u ovo doba godine vlada ljeto. Ljeto je posljednjih godina bilo vrlo izraženo upravo u Queenslandu u kojem je redovito vladala suša.

Australija

Za sve je kriva La Nina

"Pacifik se tijekom australskog ljeta zagrijava, a što je more toplije to je veća vjerojatnost nastanka ciklona koje dolaze iz smjera istoka i pogađaju obalu Queenslanda. Upravo je ciklona dodatno pogoršala situaciju ove godine jer je neočekivano intenzivne oborine spojila s velikom količinom vlage", kaže Blair Trewin. Oborine u Australiju donosi atmosfersko-oceanski fenomen La Nina koji je pak zapadnoj obali Južne Amerike donio ekstremnu sušu.

"La Nina dodatno dovodi do rasta temperature Pacifika, a pošto temperature oceana rastu i u sklopu globalnog zatopljenja možemo računati sa sve većim i češćim padalinama u Australiji. Prirodna pojava je ovoga puta izmakla kontroli jer se spojila s priljevom vlage s oceana prema obali. Iz smjera istoka neprekidno puše topli vjetar ", tvrdi Trewin.

Izvanredno stanje u Australiji će trajati još najmanje četiri do šest mjeseci. Očekuje se da će se poplava polako širiti prema jugozapadu, potopiti nove gradove i naselja, sve dok voda 2000 kilometara dalje kod Adelaide ne naiđe na more.

Drugi dijelovi jedva čekaju vodu

I dok se stanovništvo pogođeno poplavom suočava s katastrofom, drugi dio Australije stoji pred procvatom. Vlada je prije samo 12 mjeseci zbog suše proglasila elementarnu nepogodu u regiji New South Wales, a ništa bolja situacije ne vlada ni u okolnim područjima koja mjesecima nisu vidjela kišu. Seljaci su ostali bez trave te su pojačano kupovali vodu i hranu za stoku. O ekstremima koji vladaju u tom dijelu zemlje najbolje govori podatak da su temperature zabilježene 2009. godišnji prosjek premašile za šest do devet stupnjeva.

Australija

06.01.2011. 21:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    miguel
    07.01.2011. 01:55
    Bojim se da je to Bilderbergova smicalica.Kontroliraju cijeli svijet a sada žele i prirodu.Umjetne oluje izgleda da su u trendu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh