Eko savjet tjedna - kompostiranje
Još nije kasno za novogodišnje odluke, u našem prvom eko savjetu tjedna predlažemo da započnete s kompostiranjem, evo zašto...
Kvalitetno kompostiranje smanjuje količinu smeća u kući za 40%, dok istovremeno hrani tlo i poboljšava njegovu strukturu. Stoga ako niste spremni na kompostiranje iz ekološkog razloga, odlučite se na taj korak zbog sebe - smanjit ćete količinu smeća i dobiti plodno tlo za vlastito cvijeće, voće i povrće.
Gdje?
Prvi korak prema kvalitetnom kompostiranju je pronalaženje dobre lokacije. Najbolja mjesta za kompost su zaštićena od vjetra i nisu izravno izložena suncu.
Kako?
Kompost se ne smije prikupljati na površinama prekirvenim folijom ili betonom jer se na tim mjestima počinje skupljati nepoželjna vlaga, a kompostu ne mogu pristupiti organizmi iz tla.
Za početak nabavite nešto veću kantu za smeće (poželjno drvenu ili metalnu s rupama) i odrežite joj dno te ju postavite na tlo u dvorištu. Idealna veličina iznosi 1x1,20 metara.
Što?
U kompost možete baciti sav organski otpad iz kuhinje te lišće, pokošenu travu, uvenulo cvijeće itd. U mali kućni kompost nije preporučljivo bacati velike količine kore/ljuske tropskog voća, kave, čaja, posoljenih kuhanih namirnica, mesa, bolesnih biljki i jaja.
>>Koje sve neobične stvari možete staviti u kompost
Zrelost
Proces koji organski otpad putem organizama iz tla pretvara u kompost traje između šest i 12 mjeseci, a ovisi o prisutnim mineralima i vanjskim uvjetima.
Novi komentar