« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MORSKI PROBLEMI

Slovenski Ustavni sud od vlade traži dodatna stajališta o arbitraži

Ustavni sud od vlade traži materijale vezane uz pripremu, potpis i predviđenu ratifikaciju arbitražnog sporazuma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/Cropix)
Više o

Slovenija

,

arbitražni sporazum

,

slovenski ustavni sud

Slovenski ustavni sud zatražio je od vlade dodatna stajališta i materijale kako bi mogao odlučiti da li je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s ustavom, objavili su u četvrtak kasno navečer slovenski mediji.

Vlada će svoja dopunska stajališta sudu dostaviti sljedećeg utorka, a na ustavnom sudu procjenjuju da bi suci svoju odluku mogli donijeti do kraja siječnja iduće godine, objavila je Slovenska televizija.

Ustavni sud od vlade traži dopunske materijale vezane uz pripremu, potpis i predviđenu ratifikaciju arbitražnog sporazuma, te njeno mišljenje o rezervama koje su u javnosti iznijeli neki domaći pravni stručnjaci o toj pravnoj materiji.

Neki od istaknutih slovenskih pravnika naime drže da je upitan odnos sporazuma i temeljne ustavne povelje donesene prilikom proglašenja neovisnosti 1991. godine. U tom se ustavnom dokumentu navodi da je granica Slovenije s Republikom Hrvatskom određena i da je to granica između dviju dotadašnjih republika u okviru bivše SFRJ.

Zadaća arbitražnog suda bila bi da odredi granicu između dviju država na kopnu i moru, te bi u tom slučaju trebalo mijenjati temeljni ustavni dokument, za što je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, smatraju neki slovenski pravnici.

Stajalište vlade o toj dilemi iznio je sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju Janez Pogorelec iz vladinog ureda za zakonodavstvo.

U Sloveniji je vjerojatno da će se nakon pravorijeka ustavnog suda o arbitražnom sporazumu održati i savjetodavni referendum na kojemu će se birači pitati jesu li za to da parlament sporazum ratificira ili ne. Održavanje takvog referenduma podržava i vlada.

Oko temeljne ustavne povelje i zadaće arbitražnog da odredi granicu na kopnu nema kontradikcije jer se radi o tome da arbitraža treba utvrditi činjenično stanje kakvo je 25. lipnja 1991. postojalo na kopnenoj granici, rekao je Pogorelec.

Nešto je više nejasnoća u javnosti oko određivanja granice na moru koju tek treba povući, ali temeljna ustavna povelja iz 1991. o morskoj granici ni ne govori, podsjetio je Pogorelec.

Budući da će vlada dodatna mišljenja i materijale poslati žurno, to neće izazvati veću odgodu u donošenju pravorijeka o usklađenosti arbitražnog sporazuma s ustavom, pa bi on mogao biti donesen do kraja siječnja iduće godine.

Arbitražni sporazum potpisan je 4. studenoga u Stockholmu. Premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor tom su se prilikom obvezali da će u okviru zakonodavnih procedura u jednoj i drugoj državi biti ratificiran do kraja ove godine.

Hrvatski sabor sporazum je već ratificirao, dok ga je slovenska vlada prije ratifikacije dala na prosudbu ustavnim sucima. Premijer Borut Pahor izjavio je da je njegova vlada uvjerena da je sporazum u skladu s ustavom, ali da predajom teksta sporazuma ustavnim sucima unaprijed želi odbaciti kritike iz oporbenih redova da nije u skladu s ustavom. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 10:10:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh