« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TO JE OBMANA

Slovenski pučani oštro osuđuju hvaljenje arbitražnog sporazuma

Ministarstvo vanjskih poslova ne želi priznati da je potpisivanjem arbitražnog sporazuma počinjena greška, poručeno je iz SLS-a

Radovan Žerjav, predsjednik Slovenska pučke stranke
Radovan Žerjav, predsjednik Slovenska pučke stranke (Wikipedia)
Više o

Radovan Žerjav

,

Slovenska pučka stranka

,

arbitražni sporazum

,

France Bučar

,

Slovenska nacionalna stranka

Slovenska pučka stranka (SLS) koja se protivi ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom prosvjedovala je u srijedu protiv službenih izjava da taj sporazum predstavlja najveći vanjskopolitički uspjeh vlade premijera Boruta Pahora u 2009.

"Ministarstvo vanjskih poslova ne želi priznati da je potpisivanjem arbitražnog sporazuma počinjena greška i neargumentirano ga hvali kao veliko postignuće", izjavio je novinarima predsjednik SLS-a Radovan Žerjav.

Time je reagirao na izjavu glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milana Balažica da je priprema sporazuma i njegovo potpisivanje najveći uspjeh slovenske diplomacije u ovoj godini i da arbitraža treba odrediti koordinate teritorijalnog izlaska Slovenije na otvoreno more, čime su ispunjeni vitalni interesi Ljubljane.

Balažicova interpretacija da će Sloveniji arbitraža potvrditi teritorijalni dodir s otvorenim morem koji smo imali u Jugoslaviji je obmanjujuća jer bi to u tom slučaju onda moralo i pisati u arbitražnom sporazumu, rekao je Žerjav.

Predsjednik oporbene stranke koja se protivi ratifikaciji sporazuma i najavljuje organiziranje referenduma na kojemu bi se birače pitalo jesu li za ulazak Hrvatske u EU rekao je da mišljenja političara koji zahtijevaju konferenciju o granicama u bivšoj Jugoslaviji kao predmetu sukcesije ne treba unaprijed odbacivati. Takve su prijedloge već iznosili prvi predsjednik slovenskog parlamenta France Bučar i predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, ustvrdio je Žerjav. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 23:27:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh