« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
IZVANREDNA SJEDNICA

Slovenski parlament u ponedjeljak raspravlja o Hrvatskoj

Tri stranke od premijera Pahora i ministra Samuela Žbogara traže objašnjenja o pojedinostima dogovora o deblokadi Hrvatske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Borut Pahor

,

slovenski parlament

,

slovensko hrvatski odnosi

,

deblokada pregovora

,

dogovor kosor pahor

Slovenski parlament u ponedjeljak popodne sastat će se na izvanrednoj sjednici koju su zahtijevale tri oporbene stranke zbog, kako su navele, "protuslovnih izjava" predsjednika vlade Boruta Pahora o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom, a uoči pristupne konferencije koju je za idući petak sazvalo švedsko predsjedništvo EU-a.

S tim zahtjevom zastupnika Slovenske demokratske stranke (SDS), Slovenske nacionalne stranke (SNS) i Slovenske pučke stranke (SLS) složile su se u petak i stranke u koalicijskoj vladi premijera Boruta Pahora.

Unatoč potpori vladajućih stranaka prijedlogu, predsjednik parlamenta Pavel Gantar na kolegiju, koji je donio odluku da se izvanredna sjednica s početkom u 15 sati održi iza zatvorenih vrata, rekao je da mu se zahtjev oporbe čini "čudnim".

Pahorova vlada je na temelju dogovora Pahor - Kosor donijela načelnu odluku o deblokadi 11 pregovaračkih poglavlja na međuvladinoj konferenciji koju je švedsko predsjedništvo najavilo za idući petak.

Gantar je rekao da se na izvanrednoj sjednici na zahtjev oporbe ne može odlučivati o konačnom davanju pristanka na otvaranje i zatvaranje blokiranih poglavlja jer je to u nadležnosti parlamentarnog odbora za europsku politiku. Taj se odbor sastao u petak, ali je sjednica prekinuta zbog opstrukcije zastupnika Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke (SNS), pa konačna odluka nije donesena.

Vjeruje se da će prekinutu sjendicu spomenuti odbor održati u ponedjeljak nakon izvanredne sjednice ili u utorak ujutro.

Stranke koje su zahtijevale izvanredno zasjedanje, na kojemu od Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara očekuju objašnjenja o pojedinostima dogovora o deblokadi Hrvatske, tvrde da je to tako važna tema o kojoj bi morao odlučivati parlament u punu sastavu, a ne parlamentarni odbor.

"Potrebna su nam objašnjenja i pravi dokumenti. Čini se da stvari u s vezi s graničnim pitanjem i arbitražom nisu tako precizno dogovorene, kako tvrdi premijer Pahor, jer njegove tvrdnje relativiziraju izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor", parlamentarni zastupnik Jože TankoTe stranke tvrde da je Pahor zadnjih dana davao proturječne izjave o dogovoru s predsjednicom hrvatske vlade i arbitražnom sporazumu, o kojemu bi Slovenija i Hrvatska trebale nastaviti pregovore prekinute sredinom lipnja.

Tanko je predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša. Ta je stranka, zajedno s Jelinčičevim zastupnicima i zastupnicima Slovenske pučke stranke, dala potrebne potpise pod službeni zahtjev da se o odnosima s Hrvatskom u ponedjeljak održi izvanredna sjednica.

Zastupnici vladajućih stranaka u petak su se složili s njezinim održavanjem, iako tvrde da je sjednica nepotrebna i čudna. Dodali su i kako takva sjednica ne može odlučiti o stajalištu Slovenije o pristupnoj konferenciji na kojoj se očekuje deblokada većeg broja hrvatskih pregovaračkoh poglavlja, nego je to u nadležnosti odbora za europska pitanja.

Svojim problematiziranjem deblokade oporbene stranke žele samo svoju političku promociju, rekla je na sjednici kolegija jedna od zastupnica iz stranaka vladajuće koalicije. Dodala je da ju ne zanima što će na sjednici u ponedjeljak reći oporbeni prvaci, nego što će o razgovoru i dogovoru s Hrvatskom reći predstavnici Pahorove vlade.

Po prijašnjim najavama, uoči popodnevna izvanrednog zasjedanja Pahor bi se trebao sastati s prvacima političkih stranaka, a tema je ista: deblokada hrvatskih pristupnih pregovora i njegovi razgovori s hrvatsklom premijerkom o rješenju graničnog prijepora. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 19:41:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh