« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ahmadinedžad:

Iran nije dužan podnositi izvješća Obami

Iranski predsjednik kaže da nema nikakvih tajni u njihovom nuklearnom programu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Iran nuklearni program

Iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu nije dugo trebalo da odgovori na optužbe čelnika zapadnih zemalja, posebice Baracka Obame, da je nuklearna tvornica koju je Iran ovaj tjedan objelodanio izgrađena u tajnosti.

- Iran nije obvezan vladu američkog predsjednika Baracka Obame izvješćivati o svakoj tvornici za obogaćivanje urana koju ima - rekao je u razgovoru za časopis Time i tako podigao temperaturu u prijeporu zbog iranskoga nuklearnog programa.

Ahmadinedžad kaže da Iran u vezi toga nema nikakvih tajni, te da radi u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Sjedinjene Američke Države već nekoliko godina prate gradnju nove iranske tvornice za obogaćivanje urana i smatraju da je premalena za proizvodnju goriva za civilni nuklearni reaktor.

O tom pitanju raspravljat će se 1. listopada u Ženevi, na sastanku predstavnika SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

Osim zapadnih zemelja, i Rusija je danas, nakon službene potvrde da je Iran izgradio i drugu nuklearnu tvornicu, izrazila zabrinutost, a službeni Peking pozvao je Teheran na suradnju s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 19:39:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh