« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ZORAN THALER:

Slovenska politika prema Hrvatskoj znak je veće suverenosti

Pahorov kandidat za EP navodi kako je odlučnost bitna za ugled Slovenije u Europi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

EU

,

Slovenija

,

Europski parlament

,

Borut Pahor

,

slovenska blokada pregovora

,

Zoran Thaler

,

Aurelij Jurij

Slovenska politika prema Hrvatskoj u njezinu približavanju EU-u znak je da ta politika postaje "suverenija" nego do sada, izjavio je za ljubljanski tjednik "Reporter" bivši slovenski ministar vanjskih poslova Zoran Thaler, koji na izborima za Europski parlament 7. lipnja nastupa kao nositelj liste Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora.

Osvrnuvši se na izjave sadašnjeg zastupnika te stranke u Europskom parlamentu Aurelija Jurija da se povlači iz politike razočaran neopravdanom slovenskom blokadom hrvatskog ulaska u EU, Thaler je rekao da poštuje Jurijevo stajalište, ali da je njegovo mišljenje drukčije.

"Upravo ono što se između Slovenije i Hrvatske događa u europskom kontekstu vrlo je bitno ne samo zbog rješenja graničnog pitanja nego i za ugled Slovenije u Europi. Odlučnost koju Slovenija iskazuje u obrani našeg opravdanog i bitnog interesa može biti dobar znak da ćemo se na međunarodnoj sceni početi ponašati suverenije nego do sada", rekao je Thaler.

Taj 47-godišnji politolog bio je ministar vanjskih poslova u vladi bivšeg premijera Janeza Drnovšeka nešto više od godine dana, od 1995. do 1996., a zadnjih nekoliko godina djelovao je povučeno iz politike, okušavši se u poduzetništvu.

Thaler je u razgovoru za "Reporter" kao jedan od svojih uspjeha iz vremena kad je bio ministar vanjskih poslova naveo razbijanje "talijanske blokade" u vrijeme kad se Slovenija približavala Uniji, a Italija to pitanje vezivala uz napuštene nekretnine talijanskih izbjeglica iz Slovenskog primorja. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 13:52:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh