« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SUD

Sloveniji tri četvrtine Savudrijske vale i koridor do međunarodnih voda

Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i slovenski brodovi i avioni imat će svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru

Jesu li nas Slovenci nadigrali?
Jesu li nas Slovenci nadigrali? (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

Hrvatska

,

državna granica

,

Piranski zaljev

,

Savudrijska vala

,

Sveta Gera

Kopnena granica Hrvatske u Slovenije u Istri slijedi tok rijeke Dragonje i to po sredini kanala, Sloveniji pripada otprilike 3/4 Savudrijske vale (ovdje karta), te Slovenija ima pravo na posebno "juction" područje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se omogućuje Sloveniji doticaj s međunarodnim vodama (karta), objavio je Arbitražni sud u Haagu koji je odlučivao o granici Hrvatske i Slovenije.

Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i slovenski brodovi i avioni imat će svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru, kao što i ostali imaju pravo koristiti junction kada putuju u Sloveniju ili iz nje, bez obzira koje su nacionalnosti.

Sudac je prvo pročitao odluku o kopnenoj granici u Međimurju: kažu da su se stranke složile da granicu treba utvrditi prema međunarodnom pravu, a ne prema povijesnim činjenicama. Što se tiče regije Mure, tribunal zaključuje da se međunarodna granice poklapa s katastarskim granicama, u pogledu Hameta i Brezovca, Tribunal smatra da se katastarske granice ne poklapaju jedne s drugim, a u slučaju Murskog Središća da je granica na sredini rijeke Mure.

Za Svetu Geru presuđuju da je u Hrvatskoj, ali da nemaju nadležnost narediti Slovencima da uklone vojne komplekse.

 Ovdje stream objave odluke suda. Forum.hr prati i komentira dijelove presude - objašnjavaju da Hrvatska nema pravo nasumične kontrole u junctionu ali u slučaju kršenja zakona nadležna je hrvatska policija, sloboda komunikacije je zajamčena ali pravo iskorištavanja podmorja je na Hrvatskoj. 

30.06.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh