« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POČELA ISTRAGA

Janša niječe upletenost u slučaj "Patria"

U istrazi o poslu vrijednom 278 milijuna eura "ne može se dokazati nešto čega nije bilo".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Janez Janša

,

mito

,

gospodarski kriminal

,

istraga

,

afera Patria

,

nabava oklopnih vozila

,

Rotis

,

Ivan Črnkovič

,

Kolesnik

,

Drago Kos

Čelnik slovenske oporbe Janez Janša isključio je u četvrtak svaku mogućnost da je osobno povezan sa slučajem posredovanja pri nabavi oklopnih vozila o čemu se vodi kriminalistička istraga u više slovenskih tvrtki.

Istraga je pokrenuta u više tvrtki koje su posredovale pri zaključivanju posla nabave oklopnih vozila "Patria" za slovensku vojsku u vrijeme kad je Janša bio predsjednik vlade.

"Nitko me od istražitelja nije kontaktirao", rekao je Janša u četvrtak na konferenciji za novinare, dodajući da istragu i pretrage u više slovenskih tvrtki za sada ne može komentirati jer mu nisu poznate sve okolnosti.

Te su tvrtke posredovale u zaključivanju posla nabave 135 teških oklopnih vozila finske tvrtke Patrie u vrijednosti od 278 milijuna eura.

Finska policija sredinom prošle godine pokrenula je protiv više službenika Patrie istragu zbog sumnji o isplati nezakonitih provizija u osiguranju tog velikog posla. Finska televizija YLE prošle je jeseni, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora na kojima se Janša natjecao za novi premijerski mandat, optužila Janšu kao jednog od onih koji su primili mito.

Janša je to odmah energično zanijekao, tvrdeći da je riječ o političkom konstruktu lansiranom kako bi ga se u osjetljivom trenutku politički diskvalificiralo.

"Optužba izrečena u emisiji finske televizije nikad neće biti dokazana jer se ne može dokazati nešto čega nije bilo" Janez Janša

Slovenska policija u utorak je započela istragu zbog sumnje u nezakonitosti, odnosno gospodarski kriminal, u poslu s finskom Patriom. Izvršeno je više kućnih pretraga i zaplijenjena poslovna dokumentacija u tvrtkama koje su posredovale između Patrie i slovenskog ministarstva obrane.

Kriminalisti su moguće dokaze da je u tom poslu bilo nezakonitosti tražili u tvrtki "Rotis" koja je u vrijeme sklapanja najvećeg ugovora nabave opreme za slovensku vojsku bila glavni posrednik.

To je potvrdio direktor "Rotisa" Ivan Črnkovič, rekavši da je policija kod njega tražila "podatke o slovenskim osumnjičenicima koji su u postupku istrage".

Črnkovič je nekadašnji zaposlenik slovenskog ministarstva obrane iz vremena osamostaljivanja, kad je to ministarstvo vodio Janša.

Policija je pretraživala i prostorije slovenske filijale Patrie, ljubljanske tvrtke "Kolesnik", čiji je direktor suprug finske veleposlanice u Ljubljani. Policija je pretražila još nekoliko stanova osoba uključenih u poslove s Patriom.

Vezano za istragu, slovenska je policija šturo navela da je riječ o istrazi povezanoj sa sumnjom u gospodarski kriminal koji se progoni po službenoj dužnosti.

Ravnatelj slovenskog ureda za borbu protiv korupcije Drago Kos izjavio je u povodu istrage kako se sada pokazalo da su "pale u vodu" sve "teorije urote" koje su prošle godine u Sloveniji aferu Patria pokušavale predstaviti kao politički montiranu aferu. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 18:30:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh