« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RAST NEZAPOSLENOSTI

Slovenija privremeno zabranila zapošljavanje stranaca

Slovenska vlada donijela je u četvrtak odluku o privremenoj zabrani izdavanja dozvola za zapošljavanje stranaca jer je broj nezaposlenih u Sloveniji porastao na više od 100.000

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

nezaposlenost

,

stranci

,

dozvola za rad

Riječ je o zabrani zapošljavanja sezonskih radnika. Potez se tumači i kao pokušaj da se spriječi zloporaba slovenskih radnih dozvola kod nekih poslodavaca.

Tako je nedavno zabilježen pokušaj dobivanja radnih dozvola za radnike iz Kine za sezonske radove u šumarstvu, što očito govori o pokušaju izigravanja postojeće uredbe o zapošljavanju stranaca. Najviše stranih radnika u Sloveniji je na građevinskim poslovima koji trpe zbog niskih temperatura i recesije u toj djelatnosti. Više od polovice gostujućih radnika u Sloveniji su državljani Bosne i Hercegovine.

U četvrtak je Ljubljanu na kratko nakon boravka na inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Zagrebu posjetio član predsjedništva BiH Željko Komšić i sa slovenskim se premijerom Borutom Pahorom dogovorio o njegovu posjetu Sarajevu 2. ožujka.

Razgovarali su i o konferenciji koja bi se 20. ožujka trebala održati na Brdu kod Kranja na inicijativu slovenskog premijera i hrvatske premijerke Jadranke Kosor. To bi bio sastanak šefova vlada država regije i visokih predstavnika Europske komisije na kojemu bi se govorilo o rješavanju nekih pitanja koja su otvorena među zemljama jugoistočne Europe te napretku tih zemalja na putu u euroatlantske integracije.

Prilikom Komšićeva posjeta Ljubljani potpisan je sporazum o načinu zapošljavanja radnika koji u Sloveniju dolaze na sezonske poslove iz BiH. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 23:06:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh