« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
povuci, potegni

Slovenija o arbitražnom sporazumu tek idući tjedan

Potrebno je još vremena kako bi se proučila pitanja u vezi s najavljenim referendumima, izjavio je premijer Pahor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

referendum

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

Slovenska vlada, unatoč najavama, nije na sjednici u četvrtak donijela zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, a premijer Borut Pahor rekao je da će to biti učinjeno idući tjedan.

"Vlada će do iduće srijede donijeti zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma. Nije riječ o odugovlačenju, sve ćemo učiniti da taj sporazum bude potvrđen što prije", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon vladine sjednice. Slovenski premijer je objasnio da treba još vremena kako bi se proučila pitanja u vezi s najavljenim referendumima i pitanjima koja će se postaviti ustavnom sudu.

"U zakon je potrebno dodati i pitanje ustavnom sudu, ako se za to odlučimo, a to moramo učiniti na kvalitetan način", rekao je Pahor, dodavši da je ratifikacijski zakon odgođen i zbog njegovih ovotjednih obveza.

Pahor je, međutim, naglasio da i dalje čvrsto stoji iza arbitražnog sporazuma i da nisu točne oporbene tvrdnje kako su stranke u njegovoj koalicijskoj vladi predložile savjetodavni referendum zbog "sumnje" u arbitražu i ono što može donijeti Sloveniji.

Pahor je izjavio da će do idućeg tjedna slovenska vlada odlučiti hoće li donijeti jednostranu izjavu uz ratifikaciju arbitražnog sporazuma, dodavši da je to njezino suvereno pravo jer je sličnu izjavu donijela i Hrvatska.

Pahor je zanijekao oporbene tvrdnje da je tek nedavno javnost saznala kako je hrvatska jednostrana izjava najavljena uz njegov pristanak, objasnivši da je odbio hrvatski prijedlog da takva izjava bude dana uz potpisivanje sporazuma.

Naglasio je kako je i dalje uvjeren da je za ratifikaciju arbitražnog sporazuma u parlamentu potrebna obična većina glasova jer se njime "ne prenose suverena prava", a za njegovu ratifikaciju u Hrvatskom saboru, kako je dodao, potrebna je dvotrećinska većina.

Pahor je naglasio da je za Sloveniju važno dovršiti posao glede arbitražnog sporazuma jer se tako stvaraju uvjeti da Slovenija "opet postane regionalni vođa" u političkom i gospodarskom smislu. (hina/metro-portal)

12.11.2009. 19:00:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh