« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
oni znaju

Njemački studenti prosvjedovali protiv Bologne

Studenti upozoravaju na loše stanje u visokom školstvu, a traže veća ulaganja u obrazovanje

(Corbis)
Više o

bolonjski sustav

,

Bologna

,

studenti prosvjed

,

Anette Schawan

,

studenti Njemačka

Njemački studenti prosvjedovali su u četvrtak diljem zemlje protiv školarina, loših uvjeta studiranja i uvođenja tzv. bolonjskog sustava.

Studenti su na dvadesetak njemačkih sveučilišta zaposjeli predavaonice i središnje sveučilišne ustanove. Prosvjedi uglavnom protječu mirno, a jedino je policija u Tuebingenu na zahtjev rektora ispraznila glavnu predavaonicu u kojoj je bilo 200-tinjak prosvjednika. Prema navodima policije, ta je akcija prošla mirno i bez izgreda.

U četvrtak su studenti zauzeli i najveće muenchensko Sveučilište "Ludwig-Maximillian", a prosvjedu se se pridružila i neka najveća njemačka sveučilišta, poput Berlina i Hamburga.

Po vlastitim tvrdnjama, studenti prosvjedima žele upozoriti na teško stanje u visokom školstvu zbog manjka novca i traže veća ulaganja u obrazovanje.

Na udaru studentskih prosvjeda su i školarine, koje se posljednih nekoliko godina plaćaju u većini saveznih pokrajina, te tzv. bolonjski sustav koji je, po riječima studentskih aktivista, uveo kaos s prepunim vježbaonicama i preintenzivnim radnim planom. Kako se moglo čuti, jedan od najvećih problema jest nedostatak studijskih mjesta za tzv. "master" studije.

Njemačka ministrica prosvjete Anette Schawan upozorila je na činjenicu da su reforme u visokom školstvu već dogovorene te je od pokrajinskih ministara prosvjete, koji su mjerodavni za visokoškolsku izobrazbu, zatražila njihovu hitnu primjenu.

Za 17. studenoga najavljeni su središnji prosvjedi pod sloganom "Education is not for sale" (Obrazovanje nije na prodaju) na kojima bi trebalo sudjelovati nekoliko desetaka tisuća studenata. (hina/metro-portal)

12.11.2009. 18:41:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh