« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SIGURNOST U PROMETU

Slovenija možda u potpunosti zabrani razgovaranje u vožnji

Zakon trenutačno dopušta telefoniranje za vrijeme vožnje ako vozač ima "hand-free" no, stručnjaci smatraju da je i to opasno jer smanjuje koncentraciju vozača

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

SMS

,

telefoniranje za vrijeme vožnje

,

sigurnost u prometu

,

handsfree

,

mobitel

,

razgovaranje

Četvrtina slovenskih vozača priznala je da telefonira dok vozi, a njih 12 posto da volan drže jednom rukom, pregledavajući ili šaljući istovremeno SMS-poruke sa svojih mobilnih aparata, pa stručnjaci za sigurnost prometa u toj državi predlažu da zakonom onemogući takva praksa, javlja Hina.

Zakon o sigurnosti u cestovnom prometu trenutačno dopušta telefoniranje za vrijeme vožnje ako vozač ima "hand-free" dodatak, odnosno slušalice. No, stručnjaci smatraju da je i to opasno jer smanjuje koncentraciju vozača i povećava mogućnost nesreće.

Analiza agencije za sigurnost prometa dobivena temeljem odgovora 800 slovenskih vozača pokazala je da ih četvrtina priznaje nedopušteno telefoniranje za vrijeme vožnje. Istodobno, samo ih trećina ima "hand-free" uređaj kojim im omogućuje da istodobno telefoniraju i s obje ruke kontroliraju volan.

No, i takvu bi praksu trebalo zabraniti, kako je to slučaj u nekim drugim europskim državama jer se broj nesreća zbog telefoniranja povećava, izjavio je za ljubljansko "Delo" stručnjak za sigurnost prometa Brane Kuzmič. On tvrdi da nisu u pravu oni smatraju da sigurnosni rizik telefoniranja - ako su ruke vozača pri tome slobodne - nije veći od onoga kad normalno razgovara sa suputnicima u vozilu.

"Kad razgovara sa suputnicima, vozač je još uvijek usredotočen na vožnju. Ali, kad telefonira njegova se koncentracija u mnogo većoj mjeri usmjerava na razgovor", rekao je Kuzmič.

Slovenska prometna policija upravo vodi novu kampanju pojačane kontrole uporabe mobilnih telefona u automobilima, ali nema statističke podatke o broju nesreća koje se zbog toga dogode.

Mediji međutim prenose upozorenja eksperata da je taj rizik sve veći, zbog čega je potpuna zabrana telefoniranja u vožnji trend u Europi. Njemački stručnjaci utvrdili su da se u Muenchenu zbog te navike dogodi čak 62 posto prometnih nesreća, prenijelo je ljubljansko "Delo" u nedjelju.

22.01.2012. 19:08:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh