« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IPAK DOGOVOR

Slovenija izbjegla krizu vlade

Slovenski Liberalni demokrati (LDS) u ponedjeljak su odlučili da će ostati u koalicijskoj vladi, čime je izbjegnuta kriza vlade koja bi njihovim odlaskom ostala bez većine u parlamentu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

koalicija

,

kriza vlade

"Stranka ostaje u koaliciji. I dalje ćemo odgovorno voditi resore koje smo preuzeli prilikom osnutka ove vlade", izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica LDS-a Katarina Kresal koja u vladi ima položaj ministrice unutarnjih poslova.

Stranka je krajem prošlog tjedna zaprijetila odlaskom iz vlade jer se predsjednik vlade Borut Pahor suprotstavio namjeri ministra pravosuđa Aleša Zalara da vlada parlamentu predloži smjenjivanje glavne državne odvjetnice Barbare Brezigar.

LDS je zato Pahoru dao "ultimatum" da do ponedjeljka riješi stanje u državnom odvjetništvu i osigura reformu pravosuđa, kako mu je predlagao Zalar, također član LDS-a.

"Sada imamo premijerova jamstva da će odlučno podržati reformu pravosuđa čiji je glavni cilj progon gospodarskog kriminala i depolitizacija državnog odvjetništva", izjavila je Kresal na konferenciji za novinare.

Slovenska oporba pak Pahora optužuje da dopušta "ucjene" LDS-a kao najmanje stranke u koalicijskoj vladi lijevog centra.

Oporba, koju vodi nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša, tvrdi da stranka ministrice unutarnjih poslova "pritiskom" na državno tužiteljstvo želi spriječiti da se otkriju navodno kompromitirajući detalji u istrazi o "aferi bulmastifi".

Riječ je o aferi koja je prije dva mjeseca potresla Sloveniju nakon što su krvoločni psi ubili svog vlasnika, liječnika i poznanika ljubljanske gospodarske i političke elite Sašu Baričeviča. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 20:19:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh