« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VELIK UDARAC

Poljska priprema zamjenu poginulih dužnosnika

Poljska je počela popunjavati ključne dužnosti u državnoj upravi nakon zrakoplovne nesreće u Rusiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Poljska

,

avionska nesreća

,

državni dužnosnici

Smrt visokih vojnih časnika, oporbenih čelnika i guvernera središnje banke velik je udarac političkoj i vojnoj eliti, no nije prijetnja stabilnosti te zemlje s 38 milijuna stanovnika, članici Europske unije i NATO-saveza.

Iako predsjednik ima pravo veta, vlada s premijerom Donaldom Tuskom na čelu zapravo vodi operativnu politiku. Na kobnome letu bila su trojica zamjenika ministara.

Neki mediji nagađaju da je Kaczynsky naredio pilotu da sleti u Smolensku unatoč slaboj vidljivosti, no poljski glavni državni odvjetnik rekao je da nema informacija u prilog toj tvrdnji.

"U dosadašnjem tijeku istrage nismo naišli na takve informacije", rekao je državni odvjetnik Andzej Seremet.

Privremeni predsjednik Bronislaw Komorowski, član Tuskove stranke centra Građanske platforme, koji je po anketama na izborima najavljenima za kolovoz trebao pobijediti desničara Kaczynskog, izjavio je u ponedjeljak da je popunio neke važne dužnosti u uredu predsjednika.

"Prvo što ću učiniti jest zatražiti od pročelnika ureda za nacionalnu sigurnost da promijeni pravila o putovanjima vodećih vojnih dužnosnika", rekao je Komorowski.

Dodao je da neće žuriti s odlukom o tome tko će zamijeniti Slawomira Skrzypeka, poginuloga guvernera središnje banke.

Komorowski je najavio da će datum predsjedničkih izbora odrediti nakon konzultacija s poljskim političkim strankama. Po ustavu, izbori se moraju održati do kraja lipnja. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 20:32:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh