« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Damir Kajin

Slovenija će sporazumom dobiti izlaz na more

Saborski zastupnik i predsjednički kandidat IDS-a komentirao je dogovor premijerke Kosor i slovenskog premijera Pahora.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Damir Kajin

,

teritorijalni spor

Kajin je ustvrdio na današnjoj konferenciji za novinare u Puli da je hrvatska vlada tim jednostranim činom "pogazila odluke Sabora, a da će Slovenija dobiti ono što joj nikada nije pripadalo".

Kako je rekao Kajin, dogovor Kosor-Pahor temelji se na Rehnovu prijedlogu od 15. lipnja, po kojem se slovenske teritorijalne vode dodiruju s međunarodnim vodama, što, kako je rekao, vodi prema gubitku 115 kilometara četvornih teritorijalnih voda. Kajin je ocijenio da će tako zaživjeti za Hrvatsku štetan sporazum Račan-Drnovšek.

Ako je netko za najbolje odnose sa susjedima, rekao je Kajin, onda je to zasigurno on, ali ne tako da se prijateljstvo kupuje teritorijem. "Krv dam, zemlju ne dam", istaknuo je Kajin, dodajući da bi "u najmanju ruku nakon eventualne odluke" arbitražnog tijela i prihvaćanja Rehnova prijedloga trebale "padati ostavke".

Jakovčić podupro prijedlog jer nije znao što stoji iza njega

Na zamolbu novinara da komentira činjenicu kako je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, za razliku od njega, podupro taj dogovor, Kajin je rekao kako su Jakovčić i predsjednik Stjepan Mesić te Zoran Milanović i Vesna Pusić poduprli taj dogovor ne znajući što je u njegovoj pozadini.

"Kad to shvate, vidjet će da sam ja u pravu, a da su oni bili u zabludi", zaključio je Damir Kajin, dodajući da je u tom slučaju "vlada poraz pretvorila u pobjedu".

Govoreći o izmjenama Ustava, Kajin je istaknuo da su one nužne, ali ne samo zbog Europske unije, nego kao "cjeloviti paket".

"Za mene je minimum da se u izmjenama u Ustav vrate Slovenci i Bošnjaci, da se na parlamentarnim izborima za manjine osigura dvostruki glas, da se navijesti revizija pretvorbe kroz ukidanje zastare za tu vrstu kriminala i da se otvori pitanje glasa dijaspore", zaključio je Kajin.

Izvor: Hina

16.09.2009. 17:38:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh