« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ažurno

Oporba se obrušila na Kosor

POGLEDAJTE VIDEO - Zoran Milanović, Vesna Pusić i Damir Kajin danas su kritizirali dogovor sa Slovenijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Vesna Pusić

,

Borut Pahor

,

Damir Kajin

,

deblokada pregovora

Čelnici najjačih oporbenih stranaka danas su se, vezano uz nedavni dogovor sa Slovenijom, žestoko obrušili na premijerku Jadranku Kosor.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je sumnju da premijerka Jadranka Kosor skriva točne činjenice koje su dogovorene sa slovenskim premijerom Pahorom vezano uz hrvatsko-slovenski granični spor, a koje bi trebale dovesti do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Sumnju je pobudila izjava Boruta Pahora koji je rekao da je temelj dogovora njega i Kosor drugi Rehnov prijedlog koji bi poslužio kao polazna točka u arbitraži. I u dopisu iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija također se navodi da je polazna točka za neki budući dogovor između RH i Slovenije prijedlog Europske unije od 15. lipnja 2009.

Problem je u tome što je Hrvatska tijekom Sanaderove vladavine odbacila upravo Rehnov drugi prijedlog uz obrazloženje da može pristati na manje modifikacije, poput izbora članova arbitraže, ali ne i na izmjene koje se tiču prihvaćenih prijedloga o izlasku na otvoreno more.

- Žalosno je da to što je dogovoreno saznajemo od slovenskog premijera. Ako je Kosor zaista prihvatila to što tvrdi Pahor, onda je premijerka radila mimo odluke Hrvatskog sabora, koji je usvojio prvi Rehnov prijedlog, i tako išla mimo ovlasti koje ima - rekao je Zoran Milanović

Oglasio se i predsjednički kandidat IDS-a, Damir Kajin. Danas je na tiskovnoj konferenciji u Puli izjavio da dogovor između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i Boruta Pahora vodi gubitku 115 četvornih kilometara hrvatskog teritorijalnog mora.

Kajin, naime, smatra da će s najnovijim dogovorom hrvatske i slovenske strane zaživjeti sporazum Račan-Drnovšek koji je, po njemu, bio štetan za Hrvatsku. Od Vlade traži da objavi cjeloviti zapisnik dogovora Kosor-Pahor jer smatra da javnost ima pravo znati što će poslužiti kao osnova za konačnu odluku o hrvatsko-slovenskoj granici na moru.

Također je istaknuo da bi Jadranka Kosor, nakon odluke arbitražnog suda, odnosno prihvaćanja Rehnnovog prijedloga, u najmanju ruku trebala podnijeti ostavku.

- Neću nikoga nazvati izdajnikom, ali takvo ponašanje u najmanju ruku traži ostavku - ocijenio je Kajin.

- Pretpostavljam da su dogovor podržali jer nisu znali što je u njegovoj pozadini. Kad to shvate prihvatit će da sam ja u pravu, a da su oni u zabludi - zaključuje Kajin.

I Vesna Pusić pridružila se kritikama i poručila Vladi da hitno obavijesti javnost što je dogovoreno sa Slovencima.

 

16.09.2009. 16:45:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh