« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
VLADIMIR ŠEKS:

Slovencima ne treba ići na noge jer odbijaju prijedloge EK

HDZ se protivi sastanku Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora i Odbora za europske poslove slovenskog parlamenta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vladimir Šeks

,

Slovenija

,

Vesna Pusić

,

Europska komisija

,

Gordan Jandroković

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Potpredsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a Vladimir Šeks rekao je danas, nakon što je objavljeno da se neće održati sastanak hrvatskog i slovenskog parlamentarnog odbora, da je sada neprikladno ići na noge Sloveniji jer njezina službena politika odbija prijedloge Europske komisije.

Sastanak Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a te Odbora za europske poslove slovenskog parlamenta koji je planiran za kraj svibnja u Ljubljani, neće se održati zbog protivljenja HDZ-a, rekla je danas predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić na konferenciji za novinare nakon sastanka tog odbora na kojem se trebao pripremiti susret sa slovenskim odborom.

Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora i nacionalnog odbora rekao je u izjavi za Hrvatski radio da je krajnje neprikladno sada ići na noge Sloveniji i vanjskopolitičkom odboru slovenskog parlamenta jer je riječ o situaciji kada slovenska službena politika jednostavno odbija prijedloge Europske komisije.

Šeks smatra da bi to značilo da Hrvatska ponovno ulazi u polemiku i da relativizira svoje stajalište koje je iznio Hrvatski sabor i vlada o tome pod kojim se uvjetima može rješavati granični spor i deblokada hrvatskih pregovora.

Komentirajući izjavu Vesne Pusić, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je da ima dojam da se ipak radi o njezinom pokušaju da tu temu iskorisiti za vlastitu političku promociju.

Sastanak predstavnika hrvatskog i slovenskog odbora za europske poslove odgađan je nekoliko puta, uglavnom na slovenski zahtjev.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn potvrdio je danas da je osobno primio slovenski odgovor na svoj prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, ali je odbio odgovoriti je li ga Slovenija prihvatila ili odbila, kazavši da mu treba vremena da to podrobnije prouči.

Hrvatska je Rehnov prijedlog prihvatila još 8. svibnja, a Slovenija svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila u obliku u kojem je ponuđen, bez ikakvih dopuna. (hina/metro-portal)

19.05.2009. 21:17:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh