« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Tajna blokade

Slovenci se zapravo pale na netaknutu naftu u Istri

Suprotno izjavama u medijima, našim susjedima ne treba izlaz na otvoreno more nego milijarde barela i kubika nafte i plina

(Wikipedia)
Više o

granično pitanje

,

spor sa Slovencima

,

nafta u Istri

,

tajna slovenske blokade

,

Nediljko Pušić

Pravi cilj Slovenaca u borbi za dio hrvatskog morskog teritorija je blago koje leži uz obalu Istre, tvrdi umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić, a piše Slobodna Dalmacija.

Pušić se poziva na relevantnu dokumentaciju svjetskih institucija i stručnjaka kojom raspolaže, a koja pokazuje da se ispod dna sjevernog Jadrana nalaze ogromne količine nafte i plina.

Sloveci žele steći suverenitet nad lijevom obalom Piranskog zaljeva kako bi mogli eksploatirati rudno bogatstvo koje se nalazi ispod kamenoloma, a ne zbog ribarenja ili izlaza na otvoreno more.

Otkriće je u cjelosti potkrijepljeno topografskim kartama i geomorfološkim studijama svjetskih stručnjaka i znanstvenika, a Pušić je svoja istraživanja započeo potaknut suspenzijom hrvatskog ZERP-a nakon snažnog pritiska koji je na RH izvršila Slovenija uz potporu EU.

Zašto je Hrvatska pristala biti jedina država na svijetu koja odustaje od primjene svoga zaštićenog eko-ribolovnog pojasa nije bilo jasno ni umirovljenom časniku niti javnosti i medijima koju su brzo zaboravili na cijelu priču.

Prave motive Slovenaca otkrivaju karte kojima raspolaže Geološka služba američke vlade - U.S.Geological Survey , u čijim se izvješćima navode precizne procjene količina nafte, plina i tekućeg plina u sjevernom Jadranu.

Na geološkoj karti Europe gdje su ucrtana sva naftna, plinska polja i geološke provincije, navodi se provincija Po Basin 4060 koja prestaje kod rta Savudrije, a istočno i sjeveroistočno od rta nema ni nafte ni plina.

Od ukupnih procijenjenih količina u toj geološkoj provinciji, 50% otpada na hrvatski dio Piranskog zaljeva. Prema procjenama (iz 2000.g.) koje navode u svojim izvješćima, uz zapadnu obalu Istre, te u zapadnoj i južnoj Istri nalaze se milijuni barela neotkrivene nafte i milijarde kubika plina.

Prema izvješću jedne od najutjecajnijih i najuglednijih naftnih geologa na svijetu dr. Sandre J. Lindquist polovica navedenih količina, osobito plina, nalazi se u akvatoriju Umaga i Savudrije, a upravo taj akvatorij Slovenci nazivaju "Dimnik".

Pravi naručitelj ove američke geološke studije bila je zapravo prva demokratska mađarska vlada koja je 1989.g. zatražila od SAD-a da pregledaju sve njihove izvore nafte i plina kako ne bi bili apsolutno ovisni o ruskim energentima.

Do tih je podataka, već u fazi njihova nastajanja, vještom diplomatskom "komunikacijom" uspio doći vrlo sposoban slovenski diplomat Dimitrij Rupel, koji je bio veleposlanik Slovenije u SAD-u.

Prepoznavši značaj područja, Slovenci su u javnost izašli s pričom o potrebi za otvorenim morem dok su se zapravo tajno pripremali za vađenje nafte i plina.

Navodno su već naručili dvije eksploatacijske platforme koje čekaju da njihova država dobije suverenitet u "dimnjaku" kako bi ih montirali. U međuvremenu su, tvrdi Pušić, obavili sve pripreme za izgradnju plinovoda Savudrija - Koper.

Nakon velikog otkrića pravih Slovenskih motiva, očekuje se potez Vlade RH i premijerke Jadranke Kosor. Ukoliko se navodi umirovljenog časnika pokažu točnima, trakavica oko graničnog pitanja i blokade pregovora, dobila je sasvim novi kontekst.

03.10.2009. 14:20:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh