« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
dragi susjedi

Slovenci provalili Sanadera

Maksimalni zahtjevi u službi zaustavljanja hrvatskog puta u EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro portal)
Više o

pregovori s EU

,

pristupni pregovori

,

Slovenija pregovori

,

Slovenija ultimatum

Slovenija već dva mjeseca tvrdi da joj je neprihvatljivo svako pregovaračko stajalište u kojemu se Hrvatska poziva na zakonske ili podzakonske akte, a u kojima postoje zemljovidi ili se spominje ZERP, no tek ovih dana izlazi na vidjelo na koji je način to zamislila riješiti. Francusko predsjedništvo EU je predložilo, a Sanaderova Vlada pristala, da Hrvatska potpiše pismo u kojem bi garantirala da ničim - usmeno, pismeno, predanim i predočenim dokumentima i slično - ne prejudicira granicu, odnosno da to što je EU neke dokumente prihvatila u sklopu pregovora neće koristiti kao argument u arbitraži.

No, novi zahtjevi koje je predstavila Pahorova vlada mogu se diplomatskim riječnikom okarakterizirati kao bezobrazni, što se niti ne može prevesti na običan jezik jer bi bilo previše grubo i prosto.

Slovenija je prvotno tražila da Hrvatska u Saboru povuče ili promijeni sve zakone i podzakonske akte koji su Sloveniji sporni, što je za ostale članice EU bilo neprihvatljivo. Sada Slovenija, a to su potvrdili i hrvatski i slovenski šefovi diplomacije, traži da Hrvatska potpiše da dokumente koje spomene u pregovaračkim stajalištima neće koristiti u postupku utvrđivanja granice.

Budući da se u pregovorima spominje gotovo cjelokupno zakonodavstvo, Hrvatsku bi se dovelo u situaciju da pred arbitražu izađe praznih ruku i da ne smije kao argument podastrijeti, primjerice, katastarske knjige koje potvrđuju hrvatske granice.

- To Hrvatskoj nije prihvatljivo jer ne možemo prihvatiti slabljenje svoje pregovaračke pozicije u postupku kojim će se utvrđivati granica - rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

U hrvatskoj diplomaciji nitko ne želi razgovarati o mogućnosti da Francuska ne uspije pronaći rješenje, no i šef Delegacije Europske komsije u Zagrebu, Vincent Degert, nedavno je rekao da mala kašnjenja u otvaranju pregovora ne znače da bi u konačnici Hrvatska propustila rok za zatvaranje pregovora do kraja iduće godine.

I diplomatski izvori tvrde da Hrvatska već radi na tim poglavljima "kao da su otvorena". Drugim riječima, čim prestane slovenska blokada, Hrvatska bi poglavlja spremna za otvaranje, a u ovom trenutku ih ima 10, mogla otvoriti vrlo brzo te ih potom brzo i zatvoriti. No, ako Hrvatska ne uspije otvoriti sva poglavlja u mjesec-dva, zaključivanje pregovora do kraja 2009. bit će "otežano".

13.12.2008. 07:57:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh