« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
SAMO TO?

Slovenci nostalgični za cijenom sladoleda

Od uvođenja eura sladoled je u Sloveniji poskupio 300 posto, tek toliko da znamo što nas čeka

Sladoled je Slovencima simbol prošlih, boljih vremena
Više o

Slovenija

,

euro

,

cijena sladoleda

Ništa kod Slovenaca ne pobuđuje nostalgiju prema njihovoj staroj valuti koliko cijene sladoleda, koji je od uvođenja eura poskupio za 300 posto, tvrde u utorak slovenski mediji a prenosi Hina.

Zajedničku europsku valutu Slovenija je prihvatila 2007. godine. Slovenci su tada napustili svoju nacionalnu valutu "tolar", koja je u prometu bila samo 15 godina. Iako ne žale za tolarom koliko Nijemci za svojom markom, slovenski građani često za poskupljenja okrivljuju zajedničku europsku valutu.

ako se u ljetne dane s nostalgijom prisjećaju vremena od prije nekoliko godina kad je kuglica sladoleda u Ljubljani koštala 80 tolara, što je protuvrijednost od 33 euro centa, dok je sada standardna cijena kuglice 1,2 eura, navodi portal slovenskog Telekoma "Siol". Istina je, dodaje se, da su kvaliteta sladoleda i asortiman u međuvremenu znatno porasli, a i porcije su obilnije, pa je stvarni odnos cijene nekada i sada teško prosuđivati.

Integriranost u europski ekonomski prostor promijenila je i ukus konzumenata sladoleda. Tako su sada u modi takozvani "prirodni" sladoledi ili sladoledi s kombinacijom više ukusa, a oni s višim standardom si priušte i najskuplji švicarski sladoled Moevenpick kuglica kojega stoji 2 eura, navode slovenski mediji.

30.08.2011. 12:28:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Šaptač jastozima
    30.08.2011. 13:35
    A ja sam pak nostalgična za cijenom benzina.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh