« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
pa zbilja više

Slovenci brane Mesiću sastanak s Napolitanom

Ne smiješ se družiti s mojim prijateljima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Danilo Tuerk

,

Slovenci

,

slovenska blokada pregovora

,

sastanak Mesića i Napolitana

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk "odlučno" se protivi mogućnosti skorašnjeg susreta predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske u Trstu, na kojemu bi se iskazale geste pomirenja u odnosu na događaje iz prošlosti, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

"Predsjednik Danilo Tuerk smatra da takav susret u sadašnjem trenutku nije potreban niti su za njega ispunjeni svi uvjeti. Predsjednik ocjenjuje da u političkom smislu visoka razina pomirenja već postoji. Slovenija i Italija su članice Europske unije koja predstavlja najveći i najuspješniji projekt pomirbe u povijesti Europe, a između Slovenije i Hrvatske ne postoji povijesno nasljeđe koje bi zahtijevalo dodatne državničke geste pomirenja", prenio je vodeći slovenski list izjavu iz Tuerkova kabineta.

Podsjećajući na svoje razgovore s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom u Ljubljani prije godinu dana, Tuerk je podsjetio da je tom prigodom zaključeno kako pitanje pomirenja ima i "etičku dimenziju".

"Ta dimenzija zahtijeva da u Italiji dođe do jasnijeg suočavanje sa zločinima fašizma koji je u povijesnom smislu najstariji totalitarizam u ovom dijelu Europe i izvor mnogih vrsta zala. Velik dio slovenskog naroda, jednako kao i mnogi Talijani, trpio je više od dva desetljeća pod fašističkom diktaturom, te bio podvrgnut različitim vrstama ugnjetavanja", stoji u izjavi slovenskog predsjednika.

Mnogi fašistički ratni zločini nad Slovencima ostali su "nesankcionirani" što je stvorilo "etički deficit" zbog kojega Italija, ističe se u izjavi, "još nije doživjela potrebnu katarzu".

Na taj problem, navodi slovenski predsjednik, upozoravaju i neki intelektualci u Italiji, a kad taj problem bude otklonjen doći će i do potrebnog razumijevanja u talijanskoj javnosti.

"Na taj će način biti moguće stvoriti napredak u stvaranju okolnosti u kojima će biti moguće nove geste pomirenja", naveo je Danilo Tuerk u izjavi.

"Delo" podsjeća i na polemike o traumatičnim povijesnim poglavljima iz prošlosti koje se u Italiji obično pojavljuju uz skorašnji "Dan sjećanja", koji je u Italiji prije četiri godine proglašen državnim praznikom, a kojim se odaje počast talijanskim žrtvama "fojbi", bez uravnoteženog povijesnog prikazivanja slovenskih i hrvatskih žrtava u vrijeme fašizma.

Inicijativu o trilateralnom sastanku predsjednika u Trstu, pokrenutu prije nekoliko godina, zapravo je svojim govorom uz talijanski Dan sjećanja 2007. godine "zamrznuo" talijanski predsjednik Napolitano, kad je govorio o "krvoločnoj slavenskoj mržnji" i "etničkom čišćenju", navodi "Delo".

"Na te je riječi tada reagirao samo hrvatski predsjednik Mesić, prepoznavši u njima elemente otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma. Službena Slovenija tada je a i kasnije preko takvih izjava većinom šutke prelazila. Sve do sada", piše "Delo" komentirajući Tuerkovu izjavu. (hina/metro-portal)

08.01.2009. 10:10:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh